Vijesti


Bašić i Šijak: Tražio novac 3. Jula 2012. Članak Na suđenju optuženima za zločin počinjen u Varešu, svjedok Odbrane Muhidina Bašića ispričao je da je 1994. godine uzeo izjavu od svjedokinje A, u kojoj je navela da je optuženi tražio novac kako bi pustio njenog brata iz zatvora.
Lokalno pravosuđe – Popović: Presuda u četvrtak 3. Jula 2012. Članak Na suđenju Mirku Popoviću, optuženom za zločin u Bosanskoj Gradišci, svjedok Tužilaštva Ferid Begović izjavio je da mu je poznanik ispričao da je vidio optuženog s trojicom mladića bošnjačke nacionalnosti, koji su ubijeni.
Uhapšen osumnjičeni za zločin u Bratuncu 26. Juna 2012. Članak Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Savu Babića (68), osumnjičenog za ratni zločin na području Bratunca 1992. godine.
Živković i Tadić: Posljednji put s ocem 26. Juna 2012. Članak Na suđenju za zločine u Čajniču, svjedokinja Odbrane Milorada Živkovića prisjetila se početka maja 1992. godine, kada se ispred zgrade Kriznog štaba općine Čajniče posljednji put vidjela s ocem.
Osigurati jednaka prava ženama žrtvama rata 26. Juna 2012. Članak BiH mora što prije usvojiti strategiju tranzicijske pravde i osigurati jednaka prava za žene i muškarce žrtve rata, stoji u izvještaju Impunity Watcha.
Kličković i ostali: Početak obnovljenog suđenja 3. jula 26. Juna 2012. Članak Obnovljeno suđenje Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači za zločine u Bosanskoj Krupi počet će 3. jula ove godine.
Memić i ostali: Hakalovića vidjela u Gaju 26. Juna 2012. Članak Na suđenju za zločine u Trusini kod Konjica, svjedokinja Tužilaštva BiH prepoznala je u sudnici Senada Hakalovića kao osobu koju je vidjela na mjestu strijeljanja hrvatskih muškaraca.
Mladić: Dokazni postupak počinje 22. Juna 2012. Članak Haški tribunal odredio je da dokazni postupak na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), počne 9. jula ove godine.
Lokalno pravosuđe – Mostar: Odgođeno suđenje Jakovljeviću 22. Juna 2012. Članak Suđenje Ivanu Jakovljeviću za zločine počinjene na području Prozora/Rame pred Kantonalnim sudom u Mostaru odgođeno je za 18. septembar zbog nedolaska svjedoka Tužiteljstva.
Lokalno pravosuđe – Mostar: Godina zatvora za Jarka 22. Juna 2012. Članak Kantonalni sud u Mostaru osudio je Vlatka Jarka na godinu dana zatvora zbog zločina nad civilima na području Stoca.