Vijesti


Planinčić i ostali: Spisak pripadnika TO-a 12. Septembra 2012. Članak U nastavku suđenja četvorici optuženih za ratni zločin počinjen u Kotor-Varoši 1992. godine, Tužilaštvo BiH je uložilo spisak Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoši Armije BiH (ABiH), na kojem se nalaze imena optuženih.
Bašić i Šijak: Strah od laži 12. Septembra 2012. Članak Svjedočeći u svoju korist, optuženi Muhidin Bašić je rekao da je otišao u Udruženje “Žena-žrtva rata”, jer je mislio da je “njegov identitet zloupotrijebljen ili da je zamijenjen s nekim”, nakon što ga je predsjednica ovog udruženja Bakira Hasečić obavije
Lokalno pravosuđe – Milanović: Optuženi lošeg zdravlja 12. Septembra 2012. Članak Mladen Milanović, optuženi za zločine počinjene na području Sarajeva, nije se pojavio pred Vrhovnim sudom Federacije BiH (FBiH), gdje je bilo predviđeno da mu počne obnovljeno suđenje.
Lokalno pravosuđe – Doboj: Pijunović negirao krivicu 7. Septembra 2012. Članak Miroslav Pijunović zvani Piko izjasnio se pred Okružnim sudom u Doboju da nije kriv po optužnici koja ga tereti za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva na području Teslića.
Silos: Razgovor s najopasnijima 7. Septembra 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, bivši operativac Službe državne bezbjednosti (SJB) ispričao je kako je u junu 1992. godine posjećivao “Silos” i razgovarao sa zatvorenicima.
Mladić: Silovane i nestale žene 7. Septembra 2012. Članak Zaštićena svjedokinja RM-032 na suđenju Ratku Mladiću u Haagu dala je iskaz o seksualnom zlostavljanju nesrpskih žena u pritvoru u Kalinoviku u ljeto 1992. godine.
Prošić: Ubijenu braću prepoznao po odjeći 7. Septembra 2012. Članak Na suđenju Predragu Prošiću zvanom Pedo za zločine počinjene u Sanskom Mostu, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je identifikovao dvojicu braće, tetku i komšije koji su ubijeni u maju 1992. godine.
Poboljšati položaj žrtava seksualnog nasilja 7. Septembra 2012. Članak Vrijeme je da se ostvari pravda, te osiguraju reparacije i rehabilitacija za žene žrtve ratnog seksualnog nasilja, poručili su učesnici konferencije o pravima žrtava koja je održana 5. i 6. septembra u Sarajevu.
Mladić: Veliki zločin u malom selu 6. Septembra 2012. Članak Iskaz o zločinima Vojske Republike Srpske (VRS) počinjenim nad hrvatskim civilima u opštini Prijedor u ljeto 1992. na suđenju Ratku Mladiću u Haagu dao je svjedok Tužilaštva Ivo Atlija.
Uhapšeni osumnjičeni za zločine u Višegradu 5. Septembra 2012. Članak Po nalogu Tužilaštva BiH, rano jutros uhapšene su osobe s inicijalima P.M. i T.LJ. zbog sumnje da su počinile zločin protiv čovječnosti na području opština Višegrad i Sokolac u junu 1992. godine.