Vijesti


Krsmanović: Premlaćen pa ubijen 19. Septembra 2012. Članak U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Višegradu, svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala kako je njen muž u maju 1992. odveden u policiju u Višegrad, a devet godina kasnije njegovo tijelo je pronađeno u selu Slap kod Žepe.
Memić i ostali: Pretpostavke o ulozi Bojadžića 14. Septembra 2012. Članak Drugog dana svjedočenja na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), zaštićeni svjedok Optužbe je rekao da pretpostavlja da je optuženi Nihad Bojadžić rukovodio napadom na selo Trusina kod Konjica kada je počinjen zločin.
Mlađenović i Živković negirali krivicu 14. Septembra 2012. Članak Najdan Mlađenović i Savo Živković, optuženi za zločin počinjen u Bratuncu u maju 1992. godine, izjasnili su se da nisu krivi.
Mikulić: Za zločine u Dretelju šest godina 14. Septembra 2012. Članak Sud BiH je prvostepenom presudom osudio Dražena Mikulića na šest godina zatvora za zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti počinjene u Dretelju kod Čapljine 1993. godine.
Sarić: Odvoženje komšija iz Nahoreva 14. Septembra 2012. Članak Svjedoci Tužilaštva BiH na suđenju Goranu Sariću, optuženom za zločine počinjene u Sarajevu, ispričali su kako su komšije Bošnjake iz naselja Nahorevo prevozili do linije razgraničenja, kao i u zatvor u Vogošći.
Prošić: Čišćenje Sanskog Mosta 14. Septembra 2012. Članak Na suđenju Predragu Prošiću, svjedok Optužbe ispričao je kako je čuo da je optuženi bio u Sanskom Mostu 1992. godine, kada se vršilo “čišćenje od muslimana”.
Gazdić: Tužilaštvo traži strožiju kaznu 13. Septembra 2012. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je u završnoj riječi da Jasko Gazdić bude osuđen zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području općine Foča.
Lokalno pravosuđe – Brčko: Drhtanje od straha 13. Septembra 2012. Članak Svjedok Tužilaštva Brčko Distrikta je kazao da mu je u maju 1992. godine u policijskoj stanici u Brčkom optužena Monika Karan-Ilić prijetila da će ga ubiti.
Raguž i ostali: Odgođeno saslušanje svjedoka 13. Septembra 2012. Članak Zbog nedolaska jednog od branioca, odgođeno je suđenje Veselku i Ivi Ragužu, bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženima za zločine u Čapljini i Stocu počinjene u ljeto 1993. godine.
Lokalno pravosuđe – Đajić: Završen dokazni postupak Optužbe 12. Septembra 2012. Članak Iznošenjem nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke završen je dokazani postupak Optužbe na suđenju Dušku Đajiću, optuženom za ratni zločin počinjen na području Ilidže.