Članak

Otmica s čarapom na glavi

16. Aprila 2013.00:00
U nastavku suđenja Oliveru Krsmanoviću za zločine u Višegradu, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako su uniformisani i naoružani muškarci iz autobusa izveli određeni broj putnika kod mjesta Mioče (opština Rudo).

This post is also available in: English

Uniformisana lica zaustavila su autobus. Vozač je otvorio vrata i oni su ušli. Tražili su da svi pokažu lične karte. Na glavi su imali navučene kao neke čarape. Neke putnike su izveli i poslije su dali znak vozaču da zatvori vrata, kazala je Biljana Bojović.

Ona je bila kondukter u autobusu Raketa iz Priboja. Kako je navela, u autobusu su bili radnici koji su linijom Rudo-Priboj putovali na posao.

Krsmanović je, prema optužnici, 22. oktobra 1992. godine učestvovao u otmici 16 civila bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina u Srbiji, koji su odvedeni u hotel Vilina Vlas u Višegradu i nakon premlaćivanja ubijeni.

Bojović je kazala da se ne može sjetiti svih detalja, jer je i sama bila uplašena i doživjela stres.

Mi smo produžili za Priboj. Bila sam u strahu i tražila sam od šefa zamjenu, ali je on rekao da nema ko i nastavila sam raditi. Kad sam se vratila s druge linije, saznala sam da su ljudi oteti, da su one osobe nestale, navela je svjedokinja.

Na ovom suđenju je iskaz dala i Zekija Džekić, koja je potvrdila da je njen brat Zafer bio jedan od civila koji su izvedeni iz autobusa i koji do danas nije pronađen. 

Ona je od drugih čula da su civili odvedeni u hotel Vilina Vlas.  
 
Krsmanoviću su, kao pripadniku Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), na teret stavljena i druga ubistva, silovanja i zlostavljanja bošnjačkog stanovništva u Višegradu.

Nastavak suđenja je zakazan za 23. april.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English