Vijesti


Moralna satisfakcija za porodice žrtava 20. Jula 2012. Članak Općinski sud u Sarajevu je 13. jula ove godine donio prvu presudu u korist 13 porodica poginulih civila opkoljenog Sarajava u procesu protiv Republike Srpske (RS), i ta presuda za porodice žrtva prije svega predstavlja moralno-pravnu satisfakciju.
Raguž: Uložen materijalni dokaz 20. Jula 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, Tužilaštvo BiH je uložilo materijalne dokaze u kojima je navedeno da su optuženi Veselko i Ivo Raguž od jula 1992. godine bili pripadnici brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Odbrana prv
Memić i ostali: Ukinut pritvor Zulfikaru Ališpagi 17. Jula 2012. Članak Zulfikar Ališpago, optužen za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica 1993. godine, pušten je iz pritvora uz jemstvo od više od pola miliona KM.
Selimović i ostali: Bezbjednjak bez ovlasti 13. Jula 2012. Članak Drugog dana iznošenja završne riječi na suđenju za zločine u Bosanskoj krajini, Odbrana Adila Ružnića istakla je da optuženi nije imao ovlasti nad sabirnim centrima u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu, te da nije odgovoran za zločine u njima.
Memić i ostali: Iz medija saznao o Trusini 13. Jula 2012. Članak U nastavku suđenja šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), Državno tužilaštvo je pročitalo iskaz preminulog svjedoka Jasmina Guske.
Kornjača: Odbijen zahtjev za izuzeće sudije 13. Jula 2012. Članak Sud BiH odbio je zahtjev Odbrane Miluna Kornjače, optuženog za zločine u Čajniču, za izuzeće jednog od članova Sudskog vijeća, što je optuženi prethodno zatražio.
Zatraženo produženje pritvora Savi Živkoviću 13. Jula 2012. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da Savi Živkoviću, osumnjičenom za zločin počinjen na području opštine Bratunac, produži pritvor u trajanju od 15 dana.
Grujić: Odgođeno suđenje 13. Jula 2012. Članak Suđenje Slobodanu Grujiću, optuženom za zločin počinjen u Zvorniku, odgođeno je jer vještak sudske medicine nije pristupio kako bi po pozivu Tužilaštva BiH iznio svoj nalaz i mišljenje.
Prošić: Hinjski osmijeh 13. Jula 2012. Članak U nastavku suđenja Predragu Prošiću za zločin počinjen u Sanskom Mostu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je na dan ubistva civila u kući Hilme Hegića sreo optuženog 20-ak metara od tog mjesta.
Mladić: Optuženi zadržan u bolnici 13. Jula 2012. Članak Suđenje Ratku Mladiću, optuženom za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, nije jutros nastavljeno pred Tribunalom u Haagu jer je optuženi zadržan u bolnici, gdje je prebačen juče prijepodne nakon što mu je pozlilo u sudnici.