Vijest

Odbjeglom Simi Stuparu potvrđeno 12 godina zatvora za zločine u Vlasenici

2. Decembra 2021.13:39
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je odbjeglom Simi Stuparu, nekadašnjem pripadniku rezervnog sastava vlaseničke Stanice javne bezbjednosti (SJB), izrečena kazna od 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. godine na području Vlasenice.

This post is also available in: English

Simo Stupar i Zoran Tešić. Foto: BIRN BiH 

“Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je drugostepenu presudu u predmetu Simo Stupar kojom je odbijena kao neosnovana žalba braniteljice optuženog, te je presuda u tom dijelu potvrđena”, saopšteno je iz Državnog suda.

Prvostepenom presudom od 11. maja ove godine, Stupar je proglašen krivim da je u periodu od aprila do kraja septembra 1992. godine učestvovao u širokom i sistematskom napadu na bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice učešćem u ubistvu, zlostavljanju civila te prisilnim nestancima.

U presudi se navodi da je Stupar 18. maja 1992. učestvovao u napadu na selo Džamdžići, kojom prilikom je ubijeno pet osoba te zapaljeno više kuća i vikendica, kao i da je učestvovao u ubistvu civila Šabana Hurića, koji je bio invalid i kretao se uz pomoć štake, prema kojem je pucao skupa s još tri osobe.

Prema istoj presudi, u prostorijama Policijske stanice u Vlasenici u prvoj polovini juna 1992. učestvovao je u premlaćivanju civila Bajre Durića, koji je tučen nogama i palicom, te u nečovječnom postupanju prema S-6, koji je udaran lancima po leđima i kojem je zatim naređeno da klekne na koljena i laktove, te su mu na leđima urezali krst i “četiri S”, a potom sipali so na rane.

Proglašen je krivim i što je 10. jula 1992. učestvovao u hapšenju i odvođenju prema Han-Pijesku Saliha i Avde Zukića, kojima se tada izgubio svaki trag, dok njihova tijela 2007. nisu ekshumirana.

Žalbu na ovu presudu je izjavila Odbrana, koja je na ročištu održanom krajem oktobra zatražila da Apelaciono vijeće Suda BiH presudu preinači u oslobađajuću ili da ukine ovu odluku i održi novo suđenje, ali se Stupar na tom ročištu nije pojavio.

Sud BiH je nakon toga donio rješenje kojim se Stuparu određuje pritvor, te dao nalog da se za njim raspiše međunarodna potjernica nakon što je Granična policija dostavila Tužilaštvu obavijest prema kojoj je Stupar 26. oktobra prešao granični prelaz u Karakaju i izašao iz BiH, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Prvostepenom presudom su Stupar i bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Zoran Tešić zvani Koke oslobođeni krivnje po tri tačke optužnice, odnosno da su u maju 1992. u prostorijama policije tukli svjedokinju S-5, učestvovali u napadu na selo Alihodžići, te u odvođenju 50 mještana ovog sela u logor “Sušica”, gdje su muškarci ostali, dok su žene i djeca prebačeni u Cersku, ali se Tužilašvo nije žalilo na ovaj dio presude, te je ona postala pravosnažna.

U odnosu na Stupara i Tešića je odbijena optužnica u tri tačke, nakon što je od njih Tužilaštvo odustalo.

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English