Vijest

Raspisivanje potjernice za Miloradom Koturom “u proceduri”

2. Decembra 2021.13:24
Sud Bosne i Hercegovine je, po prijedlogu Državnog tužilaštva, donio rješenje kojim se određuje pritvor Miloradu Koturu, optuženom za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, dok je gotovo 15 dana od njegovog nepojavljivanja na ročištu još “u proceduri izdavanje naredbe za raspisivanjem potjernice”.

Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Kako su iz Državnog suda naveli za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), pritvor optuženom po ovom rješenju može trajati najduže tri godine, računajući od dana hapšenja ili do nove sudske odluke.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da je Kotur nastanjen na području Novog Sada i da je državljanin Srbije, kao i da je tokom istrage u ovom predmetu, putem međunarodne pravne pomoći, on pronađen i ispitan u svojstvu osumnjičenog.

Prije oko pola mjeseca je u Sudu BiH bilo zakazano ročište na kojem se Kotur trebao izjasniti o krivnji skupa sa Dušanom Ćulibrkom, ali se on nije pojavio na tom ročištu, dok je Ćulibrk negirao krivicu.

Na istom ročištu je konstatovano da je Sud, putem međunarodne pravne pomoći, dobio informaciju da je Kotur zaprimio sudski poziv, dok je braniteljica Vesna Tupajić-Škiljević kazala da ona nije uspjela stupiti u kontakt sa njim.

Sud BiH je nakon ovog ročišta donio rješenje kojim se razdvaja Koturov postupak u odnosu na optuženog Ćulibrka, te će se voditi i dovršiti posebno.

“Predmet koji se sada vodi samo protiv optuženog Dušana Ćulibrka upućen je Sudećem vijeću radi zakazivanja glavnog pretresa”, naveli su u Državnom sudu.

U optužnici stoji da se Kotur i Ćulibrk u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa terete da su u julu 1992. lično i direktno sudjelovali u odvođenju, a potom i ubistvu 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u logoru “Omarska” na području Prijedora.

“Civili su odvedeni radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame ‘Lisac’, na području mjesta Donji Dubovik, opština Bosanska Krupa, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja. Njihova tijela i posmrtni ostaci su pronađeni, ekshumirani iz jame ‘Lisac’ i identificirani 2000. godine”, saopšteno je ranije iz Tužilaštva.

Pored toga, u optužnici se navodi da su Kotur i Ćulibrk početkom augusta 1992., u mjestu Donji Dubovik, presreli skupinu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, te pucanjem iz vatrenog oružja usmrtili te civile čija su tijela pronađena i ekshumirana iz jame “Lisac”.

BIRN BiH je ranije pisao da se u evidenciji Suda BiH nalazi više od 40 potjernica za optuženim za ratne zločine.

 

Haris Rovčanin