Vijesti


Naredne sedmice izricanje drugostepene presude za zločine na području Hadžića 4. Juna 2021. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda će sljedeće sedmice izreći drugostepenu presudu šestorici optuženih za zločine počinjene na području Hadžića, čime će biti okončan devetogodišnji sudski proces.
Mehanizam dozvolio prisustvo Mladićeve pravne savjetnice na izricanju presude 4. Juna 2021. Vijest Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius odobrio je zahtjev Odbrane Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), da izricanju dugostepene presude 8. juna prisustvuje njegova pravna savjetnica Peta-Louise Bagott, budući da to neće moći njegovi advokati Dragan Ivetić i Branko Lukić.
Srbija: Počelo suđenje za ubistvo bračnog para kod Foče 3. Juna 2021. Suđenje Pred Višim sudom u Beogradu počelo je suđenje Danku Vladičiću, optuženom da je počinio ratni zločin protiv civila ubistvom komšija, bračnog para bošnjačke nacionalnosti, u selu Brod na Drini kod Foče u avgustu 1992. godine.
Vijeće za provedbu mira: Veličanje osuđenih ratnih zločinaca i negiranje zločina podriva proces pomirenja 3. Juna 2021. Vijest Na dvodnevnom sastanku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) na kojem se razmatralo stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, politički direktori su, između ostalog, izrazili zabrinutost zbog veličanja osuđenih ratnih zločinaca i negiranja presuda za genocid i ratne zločine, kao i drugih aktivnosti kojima se izazivaju podjele te podriva međusobno povjerenje i pomirenje u Bosni i Hercegovini.
Porodice ubijenih u genocidu očekuju nove uslove za isplatu naknade od Holandije 1. Juna 2021. Vijest U Službenom glasniku Holandije danas su objavljeni uslovi za isplatu naknade srodnicima ubijenih u Potočarima tokom genocida u Srebrenici 1995. godine, dok porodice i njihov advokat objašnjavaju da isplata naknade još nije počela jer nisu prihvatili uslove koji su im ponuđeni.
Danas dženaza žrtvama stradalim u Zvorniku 1992. godine: Ožiljci nakon zločina trajni 1. Juna 2021. Vijest Porodice ubijenih i nestalih žrtava svakog mjeseca maja obilaze stratišta na području Zvornika, dok će se danas, 1. juna obaviti ukop pet osoba stradalih tokom 1992. godine u ovom gradu, rečeno je iz Udruženja porodica zarobljenih i nestalih osoba ove općine.
Na području općine Kalinovik otkrivena masovna grobnica 31. Maja 2021. Vijest Na lokalitetu Dobro Polje u općini Kalinovik danas je otkrivena masovna grobnica, u kojoj su do ovoga trenutka uočeni posmrtni ostaci najmanje tri žrtve rata, a očekuje se da će se na ovom lokalitetu pronaći još žrtava, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Dosje kao poziv Srbiji da procesuira odgovorne za zločine u Prijedoru 31. Maja 2021. Vijest Na “Dan bijelih traka”, Fond za humanitarno pravo je predstavio svoj četrnaesti dosje pod nazivom “43. motorizovana brigada VRS u Prijedoru”, s ciljem da se javnosti u Srbiji predoče dokazi o učešću vojske i policije ove zemlje u ratnim sukobima u Bosni i Hercegovini, čiji mnogi pripadnici nisu procesuirani.
Odbijen zahtjev Odbrane Ratka Mladića za odgađanje konačne presude 28. Maja 2021. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev advokata bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića za odlaganjem izricanja drugostepene presude koja je zakazana za 8. juni, saopšteno je iz Mehanizma.
Tužilaštvo traži mjere zabrane za Radeta Macuru, osumnjičenog za ratni zločin kod Gradiške 28. Maja 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je, zbog opasnosti od bjekstva, određivanje mjera zabrane Radetu Macuri, koji je jučer uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Gradiške 1992. godine.