Vijesti


Radovan Karadžić prebačen u zatvor u Velikoj Britaniji 28. Maja 2021. Vijest Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, prebačen je u Veliku Britaniju, gdje će služiti svoju kaznu, potvrdio je njegov advokat.
Srbijanski regulator “odbacio” prijavu prijedorskih logoraša protiv Happy TV-a 27. Maja 2021. Vijest Srbijanski regulator elektronskih medija odbacio je prijavu bivših logoraša iz Bosne i Hercegovine zbog izjava emitovanih na beogradskoj televizijskoj stanici Happy TV, rekla je članica Saveta ovog tijela.
Uhapšen osumnjičeni za ratni zločin na području Gradiške 27. Maja 2021. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, jednu osobu osumnjičenu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Gradiške 1992. godine.
Odbrana Ratka Mladića traži odgađanje konačne presude 25. Maja 2021. Vijest Advokati bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića zatražili su odgađanje konačne presude koja je zakazana za 8. juni jer nisu u prilici prisustvovati njenom izricanju, saopšteno je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).
Godišnjica masakra na Kapiji: Bol i tuga majke koja živi između dva mezara 25. Maja 2021. Vijest Članovi porodica, građani i brojne delegacije su polaganjem cvijeća na Aleji mladosti i Kapiji u Tuzli obilježili 26. godišnjicu zločina u kom je 25. maja 1995. od granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) ubijena 71, a ranjeno više od 200 osoba, poručujući s ogorčenjem da za njihovo stradanje niko danas nije u zatvoru.
sudnica I optužnica za zločine u Ključu protiv nedostupnih osoba 25. Maja 2021. Vijest Četiri osobe protiv kojih je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu za strijeljanje 78 osoba na području Ključa tokom 1992. godine, imaju srbijansko državljanstvo i nalaze se na području ove zemlje, potvrđeno je iz Državnog suda.
Memorijalni centar “Kapija” – mjesto opomena i sjećanja na najtužniji dan u Tuzli 24. Maja 2021. Vijest Nedaleko od mjesta jednog od najstrašnijih zločina počinjenih tokom proteklog rata, kada je 25. maja 1995. od granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) stradao 71 i ranjeno 200 građana Tuzle, već godinu dana djeluje Memorijalni centar “Kapija”, koji je za roditelje ubijene djece mjesto opomena da se zločini više nikada ne ponove i sjećanja na najtužniji dan u njihovim životima.
Formiran predmet o snajperskom djelovanju u sarajevskom naselju Nedžarići 21. Maja 2021. Vijest Nakon što su se u medijima pojavili videosnimci snajperskog djelovanja tokom 1992. godine u sarajevskom naselju Nedžarići, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je saopćilo da je formiralo predmet za ispitivanje okolnosti i uloge osoba zabilježenih na snimku.
Ključ Potvrđena optužnica za strijeljanje 78 žrtava u Ključu 21. Maja 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv osmorice bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji su optuženi za strijeljanje najmanje 78 osoba na području Ključa tokom 1992. godine.
Identifikovane još tri žrtve srebreničkog genocida koje će biti ukopane u Potočarima 19. Maja 2021. Vijest Tri žrtve genocida čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama na području Zvornika i Srebrenice zvanično su identifikovane, a porodice su dale saglasnost da se ukopaju s još 13 žrtava na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).