Vijest

Završena ekshumacija u Sarajevu: Pronađeni ostaci najmanje četiri osobe

24. Novembra 2021.16:35
Tokom ekshumacije u sarajevskom naselju Stup pronađeni su posmrtni ostaci najmanje četiri osobe, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Ekshumacija na Stupu. Foto: Institu za nestale osobe BiH.

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), kaže za BIRN BiH da su do sada pronađeni ostaci najmanje četiri osobe.

“Posmrtni ostaci koji su pronađeni bit će proslijeđeni u kosturnicu ‘Sveti Marko’ u Miljevićima, gdje će biti podvrgnuti određenim analizama, kako bi se utvrdilo porijeklo posmrtnih ostataka. Pretpostavlja se, prema izjavi patologa koji je bio na licu mjesta, da se najvjerovatnije radi o starijim posmrtnim ostacima koji nisu u mandatu INO-a BiH”, kaže Fazlić.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine je saopćeno da su posmrtni ostaci pronađeni prilikom građevinskih radova u blizini tramvajske pruge, nakon čega su radovi obustavljeni, lokacija osigurana, te izdata naredba za ekshumaciju.

Institut za nestale osobe BiH je 30. augusta 2005. godine, na Međunarodni dan nestalih osoba, obilježio transfer odgovornosti sa entitetskih komisija na državni nivo i kraj procesa segregracije u pronalaženju nestalih.

U BiH se, prema podacima INO-a, traga za još oko 7.600 osoba nestalih tokom posljednjeg rata.

Ilma Husika