Vijest

Sud BiH izdao naredbu da se za Simom Stuparom raspiše potjernica

22. Novembra 2021.15:17
Sud Bosne i Hercegovine je izdao naredbu za raspisivanjem međunarodne potjernice za Simom Stuparom, koji je prvostepenom presudom osuđen na 12 godina zatvora za zločine počinjene na području Vlasenice, a nakon informacija Državnog tužilaštva da je napustio teritoriju BiH.

Simo Stupar i Zoran Tešić. Foto: BIRN BiH

Osim naredbe za raspisivanjem potjernice, iz Državnog suda su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naveli da je doneseno rješenje o određivanju pritvora Simi Stuparu.

Stupar, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, prvostepenom presudom iz maja 2021. osuđen je na 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Vlasenice zato što je od aprila do kraja septembra 1992. učestvovao u širokom i sistematskom napadu na bošnjačko stanovništvo učešćem u ubistvu, zlostavljanju civila te prisilnim nestancima.

Žalbu na ovu presudu je izjavila Odbrana, koja je na ročištu održanom krajem oktobra zatražila da Apelaciono vijeće Suda BiH presudu preinači u oslobađajuću ili da ukine ovu odluku i održi novo suđenje, ali se Stupar na tom ročištu nije pojavio.

Nakon toga je Tužilaštvo zatražilo da mu se odredi pritvor i raspiše potjernica nakon što je Granična policija dostavila obavijest prema kojoj je Stupar 26. oktobra prešao granični prelaz u Karakaju i izašao iz BiH, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Tužilaštvo se nije žalilo na ovu presudu, te je ona postala pravosnažna u odnosu na Zorana Tešića zvanog Koke, koji je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) oslobođen optužbi za pojedine tačke optužnice skupa sa Stuparom.

Apelaciono vijeće Suda BiH još nije donijelo odluku po žalbi Odbrane, a sa Simom Stuparom i Zoranom Tešićem su bili optuženi Zoran Stupar i Goran Tešić, u odnosu na koje su predmeti razdvojeni, te su za njima raspisane potjernice.

 

Haris Rovčanin