Vijest

Saradnja država regiona ključna za pronalazak nestalih osoba: “Sve su žrtve naše”

7. Decembra 2021.15:53
Za rješavanje pitanja nestalih osoba ključna je regionalna saradnja, bez koje se ne mogu postići učinkoviti rezultati i okončati agonija članova porodica nestalih, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) održane u saradnji sa Institutom za nestale osobe u Bosni i Hercegovini (INO BiH).


Sastanak regionalne Grupe za nestale osobe. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Marko Jurišić je u obraćanju medijima kazao kako je danas održana šesta sjednica Grupe za nestale osobe (GNO), na kojoj su izvršene ograničene izmjene okvirnog plana i radnih pravila i procedura.

“Formirana je Skupina za nestale osobe, koja se sastoji od čelnih ljudi domaćih institucija za nestale osobe. Pandemija je usporila naše aktivnosti. Danas smo održali šestu sjednicu Skupine za nestale osobe i stvorili smo preduvjete da u narednom razdoblju naše aktivnosti dovedu do značajnijih rezultata u procesu traženja nestalih osoba”, rekao je Jurišić.

On je kazao da su se prisilni nestanci dogodili u svim zemljama u regionu, te da je rješavanje pitanja nestalih osoba kako regionalno pitanje, tako i regionalni problem, te da se bez regionalne saradnje ne mogu postići učinkoviti rezultati i samim tim privesti kraju agonija članova porodica nestalih osoba.

Jurišić je rekao da se u regiji traga za još 11.000 nestalih osoba, od čega se 7.628 osoba odnosi na BiH. Prema njegovim riječima, 70 posto svih nestalih osoba na području bivše Jugoslavije se odnosi na BiH.

“Sve žrtve jesu iste. Nestala osoba nema ime i prezime, nema spol, nema zanimanje. To su ove sjene na logu Instituta za nestale osobe. Tek kada pronađemo nestalu osobu, kada se ona identificira, onda ove sjene dobijaju ime, prezime, to je nečiji otac, nečija majka, sin, kći… To je inžinjer, kuharica, vojnik, civil… Dakle, sve žrtve su iste, sve žrtve su naše. Ne postoje naše i njihove žrtve. Sve su to ljudi”, kazao je Jurišić.

Na današnjoj konferenciji medijima se obratila i Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a, koja je rekla kako je na teritoriji bivše Jugoslavije nestalo ukupno 40.000 osoba, usljed sukoba koji su se desili u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu te usljed krize koja je nastupila u Makedoniji 2001. godine.

“Izuzetan je uspjeh da je 70 posto od svih 40.000 nestalih osoba pronađeno, na cijeloj teritoriji bivše Jugoslavije, što se nigdje drugo na svijetu nije desilo. Dakle, nigdje drugo na svijetu nije pronađen toliki broj nestalih osoba”, kazala je Bomberger.

Ona je navela da je odgovornost države da pronađe nestale osobe u skladu s međunarodnim pravom i Konvencijom o zaštiti osoba od prisilnih nestanaka.

“Nestanci osoba na poznaju granice, ni regionalne ni međunarodne granice, i upravo je zbog toga saradnja različitih država ključna za ovo”, rekla je Bomberger, dodavši da su države regije potpisnice Konvencije o zaštiti osoba od prisilnih nestanaka, kako bi se porodicama nestalih osoba osiguralo da ostvare svoja prava, kao što su pravo na pravdu i reparacije.

“Treća stvar je da države preuzimaju odgovornost za provođenje istraga vezano za nestale osobe. Do sada je u ovoj regiji ekshumirano 8.000 masovnih i prikrivenih grobnica. Dakle, ponovit ću, 8.000 grobnica, u toku samog rata, ali, što je još važnije, i nakon prestanka sukoba”, kazala je ona.

Bomberger je istakla da su se ekshumacije vršile u Vukovaru, te u južnoj Srbiji, zbog dešavanja koji su vezani za sukob na Kosovu, dok se ekshumacije u BiH vrše stalno. Dodala je da su sve ekshumacije vršene do tog nivoa da se mogu obezbijediti sami dokazi za međunarodne sudove kako bi se postupalo po ovim predmetima.

“Ekshumacija i osiguravanje dokaza za sudske postupke jeste nešto što je zaista presedan za ovu regiju”, rekla je Bomberger.

U saopćenju ICMP-a je navedeno da Grupa za nestale osobe uključuje visoko rangirane predstavnike institucija iz regije koje su nadležne za rješavanje pitanja nestalih osoba, a formirana je 2018. godine, u kontekstu Berlinskog procesa za zemlje Zapadnog Balkana kako bi se osnažili napori na pronalaženju preostalih nestalih osoba iz sukoba 1990-ih godina na području bivše Jugoslavije. Uloga GNO-a je da nadgleda rad u skladu s Okvirnim planom koji je potpisan u novembru 2018. godine u sjedištu ICMP-a u Haagu.