Vijest

Grupa građana iz RS-a nezadovoljna radom Suda BiH: “Srpske žrtve se omalovažavaju”

7. Decembra 2021.15:18
Ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je održan skup građana, članova porodica nestalih i bivših logoraša koji su izrazili nezadovoljstvo zbog nedovoljnog procesuiranja ratnih zločina počinjenih nad Srbima tokom posljednjeg rata.

This post is also available in: English

Protesti ispred zgrade Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Stotinjak građana koji su autobusima iz Istočnog Sarajeva uz policijsku pratnju došli pred zgradu Suda i Tužilaštva nosilo je transparente s porukama usmjerenim ka Sudu BiH, kao i fotografije tijela ubijenih građana srpske nacionalnosti. Kako je rekao jedan od okupljenih, Veselko Pejić iz Vozuće, njega ne zanimaju politike ni politički stavovi jer on još uvijek traga za svojim najmilijim.

“Može li mi iko od vas reći kad je zadnji put Srbin identifikovan, a bio je žrtva rata? Ja se ne sjećam. Ja potražujem i dan-danas svoga oca Miloša Pejića i tražit ću dok sam živ. Javno ovdje kažem i gledam vas u oči – moj otac nije bio ratni zločinac niti bilo kakav drugi zločinac”, kazao je Pejić, dodavši kako su građani danas ispred Suda BiH došli civilizovano i dostojanstveno.

“Došli smo da pokažemo komšijama u Sarajevu i zajedničkoj državi Bosni i Hercegovini da moramo na drugi način raditi i sarađivati ako mislimo da živimo u miru i prosperitetu”, zaključio je Pejić.

Raduška Pavlović iz Vozuće je ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine pozvala na pronalaženje njenog davno nestalog sina.

“Potražujem svog sina Slađana, da ga pronađem dok sam živa, da ga sahranim. On je zarobljen živ”, rekla je Pavlović.

Anđelko Nosović, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, kazao je da “Sud Bosne i Hercegovine sije razdor i mržnju”.

“Mržnja se sije na taj način što se aboliraju zlikovci i što se omalovažavaju žrtve srpskog naroda. Kako je moguće da na jednoj strani imamo heroje, a na drugoj zločince? Mi samo tražimo da ovaj ‘sud nepravde’ napokon počne da radi svoj posao i da oda poštovanje svim žrtvama koje su stradale”, rekao je, dodavši kako sve žrtve moraju biti iste.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kazao je okupljenim novinarima da dokazi za zločine nad Srbima nisu dovoljni da neko bude procesuiran.

“A i oni koji su procesuirani, na kraju su oslobođeni ili su im date minimalne kazne. To nije dobra poruka svim narodima koji žive ovdje”, rekao je, između ostalog, Kojić.

Iz Suda BiH nije se niko obratio okupljenima.

Građani su najavili da će u narednom periodu nastaviti s protestima ispred Suda Bosne i Hercegovine.

Irvin Pekmez


This post is also available in: English