Vijest

Podignuta optužnica za zločine u višegradskom logoru “Uzamnica”

9. Decembra 2021.14:09
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milomira Đuričića zvanog “Đure” i Vukadina Spasojevića zvanog “Mićo” i “Era” koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada.

This post is also available in: English


Višegrad. Foto: BIRN BiH

Prema navodima optužice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, Đuričić i Spasojević se terete da su od maja 1992. do kraja septembra 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva s područja općine Višegrad, vršili progon na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Prema Tužilaštvu, Đuričić je postupao u svojstvu upravnika logora “Uzamnica”, Spasojević kao stražar u ovom logoru, a obojica su nekadašnji pripadnici Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

“U više navrata su preduzimali radnje nezakonitog zatvaranja, mučenja, zlostavljanja i drugih nečovječnih djela koja su preduzimana prema zatvorenim civilima, uključujući silovanje i seksualno zlostavljanje žrtava na izrazito ponižavajuće načine, kao i držanje zatvorenika u izuzetno nehumanim uslovima, što je na žrtve ostavilo trajne fizičke i duševne posljedice. Spasojević se tereti i kao naredbodavac zlostavljanja žrtava”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Navode optužnice, kako stoji u istom saopćenju, Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 19 svjedoka, od čega četiri svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English