Vijesti


Facebook premijera filma BIRN-a BiH o seksualnom zlostavljanju: Ubija nepravda više od torture i mučenja 18. Juna 2021. Vijest Na međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, 19. juna će Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) na Facebooku emitovati dokumentarni film “Nečujni krik”. Dobrivoje Bojović, jedan od sagovornika u filmu, sedam godina nakon snimanja ponovo govori kako ga boli nepravda jer ne može dokazati istinu, dok jedinu podršku ima od porodice, djece i prijatelja.
Nakon više od pet godina suđenja novi datum presude za zločine počinjene u Rogatici 18. Juna 2021. Vijest Izricanje prvostepene presude Božidaru Perišiću i Vinku Zoranoviću za zločine počinjene u Rogatici koje je bilo zakazano za početak juna, odgođeno je za 5. juli jer su članovi Vijeća bili odsutni, rečeno je na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.
Bruno Stojić uputio pismo žaljenja 17. Juna 2021. Vijest Nekadašnji ministar odbrane takozvane Herceg-Bosne Bruno Stojić, osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, uputio je Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS), koji treba odlučiti o njegovom zahtjevu za prijevremeno puštanje na slobodu, pismo u kojem izražava žaljenje zbog svih žrtava.
Presuda Stanišiću i Simatoviću zakazana za 30. juni 17. Juna 2021. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) je presudu bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, zakazao za 30. juni, saopćeno je iz ovog suda.
Eksumacija grobnice Kalinovik Pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve na području Foče 17. Juna 2021. Vijest Na lokalitetu Račići u općini Foča-Ustikolina pronađeni su posmrtni ostaci za koje se vjeruje da pripadaju žrtvama proteklog rata, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Nakon videa SNSD-a iz Facebooka kažu da će nastaviti uklanjati sadržaje koji šire mržnju 17. Juna 2021. Vijest Poslije uklanjanja sadržaja sa zvanične Facebook stranice Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojim se odaje počast Ratku Mladiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine u Bosni i Heregovini, i negodovanja ove stranke zbog odluke, iz ove društvene mreže su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pojasnili da bi se stranica stranke mogla suočiti sa trajnom zabranom ako nastavi sa sličnim objavama.
Porodice zatražile sastanak s gradonačelnicom Sarajeva o izgradnji spomenika žrtvama na Kazanima 15. Juna 2021. Vijest Članovi porodica, uz podršku pojedinaca iz javnog života i udruženja, uputili su pismo gradonačelnici Sarajeva u kom traže sastanak na kome bi se razgovaralo o izgradnji spomenika žrtvama stradalim na Kazanima.
Odbrana i sin Ratka Mladića najavili moguće pokretanje revizije drugostepene presude 14. Juna 2021. Vijest Nakon što je prošle sedmice Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) osudilo Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), na doživotnu kaznu zatvora, njegova Odbrana i sin su najavili pokretanje revizije konačne odluke, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Vlada Republike Srpske najavila objavu Izvještaja o stradanju u Srebrenici 11. Juna 2021. Vijest Vlada Republike Srpske je na posebnoj sjednici primila k znanju Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992–1995. godina, saopšteno je nakon sjednice.
Eksumacija grobnice Kalinovik U nastavku ekshumacije u Kalinoviku pronađeni ostaci još dvije osobe, ukupno devet do sada 11. Juna 2021. Vijest U općini Kalinovik, na lokalitetu Dobro Polje, u masovnoj grobnici otkrivenoj prije dvije sedmice, pronađeni su ostaci još dvije osobe pa je ukupni broj otkrivenih posmrtnih ostataka do sada devet, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe (INO).