Vijesti


MMKS danas izriče presudu Stanišiću i Simatoviću 30. Juna 2021. Vijest Presudom u ponovljenom suđenju bivšim funkcionerima Državne bezbjednosti (DB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću mogla bi se utvrditi uloga koju je Srbija imala u kontrolisanju boraca u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Jovica Stanišić i Franko Simatović stigli u haški pritvor 29. Juna 2021. Vijest Nekadašnji šefovi Službe državne bezbjednosti Srbije kojima će sutra biti izrečena presuda pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) Jovica Stanišić i Franko Simatović stigli su u pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
U okolini Hadžića ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe 28. Juna 2021. Vijest Na lokalitetu Drozgometva u općini Hadžići pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe za koju se pretpostavlja da je žrtva proteklog rata, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
ForumZFD i TRIAL International pozvali na usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida 28. Juna 2021. Vijest Organizacije forumZFD i TRIAL International objavile su video o potrebi zakona o zabrani negiranja genocida, holokausta, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina te pozvale na njegovo usvajanje, navodi se u zajedničkom saopćenju.
U Donjem Vakufu ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe 28. Juna 2021. Vijest Na lokalitetu Rujanci (općina Donji Vakuf) pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Sud BiH ukinuo pritvor Višnji Aćimović, optuženoj za zločine u Vlasenici 28. Juna 2021. Vijest Državni sud ukinuo je mjeru pritvora Višnji Aćimović, optuženoj za ubistva u Vlasenici, nakon što je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine informisalo ovaj sud o preuzimanju kaznenog gonjenja Aćimović.
Ustavni sud BiH odbio apelaciju Zorana Babića, osuđenog za zločine u Prijedoru 25. Juna 2021. Vijest Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Zorana Babića, osuđenog na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 35 godina zbog zločina počinjenih u Prijedoru, zaključivši da nije povrijeđeno njegovo pravo na pravičnu odbranu.
Mirko Tasić traži naknadu nakon oslobađajuće presude 23. Juna 2021. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine održano je pripremno ročište po tužbi Mirka Tasića, koji je nakon oslobađanja od optužbi za ratne zločine zatražio naknadu nematerijalne i materijalne štete izazvane postupkom.
Podignuta optužnica protiv Radeta Macure zbog zločina kod Bosanske Gradiške 22. Juna 2021. Vijest Državno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Radeta Macure za ratni zločin nad civilima počinjen u junu 1992. u mjestu Turjak kod Bosanske Gradiške.
Identifikovane tri žrtve srebreničkog genocida 21. Juna 2021. Vijest U Komemorativnom centru u Tuzli zvanično su identifikovane tri žrtve ubijene na području Srebrenice u ljeto 1995. godine, a njihove porodice su dale saglasnost za ukop na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u Potočarima. Do sada je 19 porodica dalo saglasnost za ukop svojih najmilijih u julu, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).