Vijest

Uhapšene dvije osobe zbog zločina na području Ilijaša

9. Decembra 2021.09:31
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Zvornika i Rogatice uhapsili dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su tokom 1992. godine počinile zločin protiv čovječnosti na području Ilijaša.

This post is also available in: English


Tužilaštvo i Sud BiH. Foto: BIRN BiH 

Prema saopćenju Tužilaštva, osumnjičeni se terete da su izravni izvršitelji, koji su lično učestvovali u odvođenju i ubistvima žrtava s područja Lješeva kod Ilijaša u junu 1992. godine.

“Istraga se odnosi na zločin odvođenja i ubojstva 22 civila bošnjačke nacionalnosti iz Lješeva, među kojima je bilo žena i osoba starije životne dobi, koji su strijeljani i ubijeni, a među kojima je bilo više članova obitelji Avdukić, Fazlić i Masnopita”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužitelj odučit će o daljnjim aktivnostima u predmetu.

U bazi Balkanske istraživačkre mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) se navodi da su srpska vojska i policija u junu 1992. napale sela Lješevo, Kadariće, Luku i centar Ilijaša, kojom prilikom su strijeljana 22 stanovnika Lješeva. Srpski vojnici, uglavnom komšije, prema riječima mještana ovog ilijaškog naselja, nekoliko dana nakon strijeljanja žrtve su sahranili u masovnu grobnicu na mjesnom mezarju.

 

Jasmin Begić


This post is also available in: English