Suđenje

Optuženi Ibrahim Čečo sposoban pratiti suđenje

7. Decembra 2021.17:23
Na suđenju za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1992. u sarajevskom naselju Dobrinja, vještakinja medicinske struke je kazala da je optuženi Ibrahim Čečo sposoban pratiti proces uz pauze.

Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Vještakinja medicinske struke Alma Bravo-Mehmedbašić, iznoseći nalaz i mišljenje timskog vještačenja na okolnosti zdravstvenog stanja optuženog, rekla je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu da Čečo, između ostalog, boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) te anksioznosti i određenih oštećenja zdravlja, ali da je sposoban prisustvovati suđenjima, s tim da je potrebno da se nakon svaka dva sata suđenja napravi pauza od pola sata, te da je optuženom potrebno postavljati kratka i jasno formulisana pitanja.

“Što se tiče mentalnih funkcija, sposoban je uz pauze, da se ne zamara”, kazala je Bravo-Mehmedbašić, dodavši da suđenje može dovesti i do akutnog stresa.

U optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, koja je potvrđena 2012. godine, navodi se da je Čečo, kao nekadašnji pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), 18. septembra 1992. fizički zlostavljao civile srpske nacionalnosti koji su kopali rovove na lokalitetu naselja Dobrinja V.

Čečo je krajem 2012. osuđen na dvije godine zatvora za ovaj zločin, ali je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo tu presudu i predmet vratio Kantonalnom sudu u Sarajevu na obnovljeno suđenje.

Bravo-Mehmedbašić je također rekla da se o zdravstvenom stanju, odnosno srčanom statusu optuženog, treba izjasniti i kardiolog iz oblasti interne medicine, s obzirom da je optuženom Čeči, kako je navela, na suđenju u julu 2021. godine pozlilo.

Na upit tužioca Dragana Slijepčevića da li to znači da je ovaj medicinski nalaz nepotpun, Bravo-Mehmedbašić je kazala da oni nisu kardiolozi te da bi bilo neozbiljno s njihove strane da se očituju po tom pitanju.

Odgovarajući na pitanja braniteljice Dženane Smailbašić, Bravo-Mehmedbašić je rekla da liječenje optuženog još uvijek nije završeno s obzirom da mora vršiti redovne kontrole.

Kako je navela Bravo-Mehmedbašić, prilikom ispitivanja optuženog Čeče u svojstvu svjedoka, njegovo svjedočenje ne bi trebalo biti duže od sat vremena.

Nastavak suđenja je 23. decembra.

Aida Trepanić