Vijest

Trusina i Stupni Do: Zajedničke posjete kao veliki koraci ka izgradnji mira

Grupa mirovnih aktivista i ratnih veterana je u maju ove godine obišla mjesta stradanja u Trusini i Stupnom Dolu, gdje su položili cvijeće na oba spomenika te odali počast žrtvama hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ovim gestom se želi pružiti podrška izgradnji mira, u nadi da će se ovakve inicijative prepoznati, rečeno je iz Centra za nenasilnu akciju za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Posjeta Trusini. Foto: Centar za nenasilnu akciju.

Posjeta Trusini i Stupnom Dolu realizovana je u periodu od 23. do 25. maja ove godine i ovo je prvi put da su predstavnici dvije zajednice i članovi porodica žrtava zajedno obišli oba spomenika i odali poštu stradalima na obje strane.

Prilikom posjete ovim lokalitetima, skoro tri decenije nakon stradanja, razgovaralo se s povratnicima, upriličeni su susreti s lokalnim zvaničnicima i vjerskim predstavnicima iz oba mjesta, te je upućena podrška udruženjima i članovima porodica stradalih iz oba mjesta, posebno njihovoj međusobnoj saradnji.

“Mi smatramo, i iskustvo nam je pokazalo, da je ovo pravi put susretanja različitih zajednica koje se nalaze na sve tri nekada zaraćene strane. Ono što nam nedostaje jeste poduzimanje ovakvih koraka od strane institucija i političara prije svega. Naime, smatramo kada bi bilo koji od političara bio u stanju otići na mjesto stradanja naroda kojem ne pripada, to bi već poslalo snažnu poruku mira”, kaže Davorka Turk iz Centra za nenasilnu akciju za BIRN BiH.

Prema njenim riječima, ono što se nastoji jeste da se posjećuju mjesta stradanja – obilježena i neobilježena – da se iskaže žalost za svakim izgubljenim životom i pozove da se to nikada više ne ponovi.

“Ono što je bilo značajno jeste da su predstavnici Udruženja žrtava iz Trusine i Stupnog Dola otišli jedni drugima – odati počast žrtvama počinjenih zločina u te dvije zajednice. Smatramo da je to izuzetno važno jer se radi o malim zajednicama gdje su, između ostalog, i ovi ratni zločini pridonijeli tome da tamo sve manje ljudi živi, a povratak nije omogućen ni na kakav način. Smatramo da tim ljudima svakako treba pružiti podršku koracima ka izgradnji mira”, kaže Turk.

U utorak, 24. maja, u Trusini kod Konjica upriličen je obilazak i polaganje cvijeća na spomen-obilježje stradalima, te organizovan obilazak mjesnog groblja i crkve.

“Iako je prošlo mnogo godina od 1993., kada se zločin dogodio, mi i dalje treba da izvučemo pouku da rat nije donio nikome dobro, da je donio samo tugu i bol i da nam bude opomena da se više nigdje i nikada ne dogodi ni jedan zločin”, rekla je Dragica Tomić, predsjednica Udruge poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Konjic.

U Trusini je 16. aprila 1993. godine, u napadu Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), ubijeno 15 civila i sedam pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a četvero je ranjeno, među kojima je bilo dvoje djece. Sud BiH je zbog zločina u Trusini osudio Nihada Bojadžića na 15 godina zatvora, Edina Džeku na 13 godina, Nedžada Hodžića na 12 godina zatvora, Mensura Memića na deset, te Rasemu Handanović na pet i po godina zatvora.

Krivični postupak se trenutno vodi protiv Zulfikara Ališpage, ali je predmet u fazi mirovanja zbog zdravstvenog stanja optuženog.

Posjeta Stupnom Dolu. Foto: Centar za nenasilnu akciju.

Dan kasnije, u mjestu Stupni Do kod Vareša položeno je cvijeće na spomenik stradalima te je upriličen obilazak mjesnog mezarja i džamije.

“Već duži niz godina mi, veterani različitih vojski, pokušavamo zajedno odati počast na mjestima gdje su stradali nedužni civili, i uvijek se jako teško osjećam na ovim mjestima. Posebno na mjestima gdje su zločin napravili pripadnici mog naroda. Ovim akcijama pokušavamo prije svega poslati poruku pomirenja, ali pokušavamo i tražiti istinu, koja se i dan-danas krije. Kao bivši pripadnici vojski imamo posebnu odgovornost prema našoj djeci i zato tražimo pomirenje među ljudima. Mislim da je to naš put”, izjavio je Ivo Anđelović, veteran HVO-a.

Napad na mjesto Stupni Do se dogodio 23. oktobra 1993. godine, kada su u akciji HVO-a ubijena 32 civila, među kojima je bilo i petero djece. Haški tribunal, Sud BiH i Kantonalni sud u Sarajevu su za ovaj zločin osudili više osoba.

“Rado sam se odazvao i uvijek ću se odazivati pozivu da se pridružim aktivnostima obilaska ovakvih mijesta, da se ne zaboravi i da se na neki način pokuša kazati ljudima kako je sve ovo bilo uzalud. Mir nam treba, treba mi dostojanstvo čovjeka, da mogu otići u Zagreb, Beograd, Sarajevo kao svojoj kući. Nadam se da će ovakve inicijative dati neke rezultate, da ćemo omasoviti ove stvari i da će ovaj rad biti prepoznat kao važan i značajan”, kazao je Mustafa Kamenjaš, član porodice stradalih iz Stupnog Dola i ratni veteran ABiH.

Prema riječima Turk, jako je značajno da su svi koji su bili uključeni u ove aktivnosti duboko ganuti i dirnuti posjetama – primili su jedni druge u svoje zajednice, družili se – i solidarnost koja prelazi sve granice jeste najvažnija.

Emina Dizdarević Tahmiščija