Vijest

Završena ekshumacija na području Mostara: Pronađeni ostaci najmanje 15 osoba

2. Juna 2022.14:24
Na lokalitetu Međine u Mostaru završena je ekshumacija posmrtnih ostataka najmanje 15 osoba koji će dalje biti upućeni na identifikaciju, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

This post is also available in: English


Ekshumacija u Međinama kod Mostara. Foto: Tužilaštvo BiH

Kako je navedeno u saopćenju, od početka ekshumacije do danas u ovoj grobnici pronađeni su posmrtni ostaci najmanje 15 osoba, te je pronađeno više fragmenata koštanih i posmrtnih ostataka, za koje će se naknadno utvrditi o koliko osoba se radi.

“Pronađeni posmrtni ostaci žrtava prebačeni su u prostorije gradskog groblja ‘Sutina’ u Mostaru radi obdukcije, identifikacije i forenzičke obrade”, stoji u saopćenju.

Ova ekshumacija je nastavak ranije ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata, navode iz Državnog tužilaštva.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala o ovoj ekshumaciji, kada je bilo pronađeno najmanje osam posmrtnih ostataka. Kako je tada za BIRN BiH kazala Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta, četiri tijela su pronađena kompletna, dok je jedno tijelo nekompletno. Prema njenim riječima, tokom ekshumacije pronađene su odjeća i tkanina u koju su žrtve bile zamotane.

 

This post is also available in: English