Vijesti


Završen dokazni postupak na suđenju Hajrizu Doglodu: Presuda 15. decembra 9. Decembra 2021. Suđenje Saslušanjem vještaka medicinske struke i iznošenjem završnih riječi Tužilaštva i Odbrane, danas je u Kantonalnom sudu u Novom Travniku završen dokazni postupak na obnovljenom suđenju Hajrizu Doglodu, majoru Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. godine.
Podignuta optužnica za zločine u višegradskom logoru “Uzamnica” 9. Decembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milomira Đuričića zvanog “Đure” i Vukadina Spasojevića zvanog “Mićo” i “Era” koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada.
Uhapšene dvije osobe zbog zločina na području Ilijaša 9. Decembra 2021. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Zvornika i Rogatice uhapsili dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su tokom 1992. godine počinile zločin protiv čovječnosti na području Ilijaša.
Crna Gora i BiH: Bilateralna saradnja nezamjenjiv mehanizam u traženju nestalih 8. Decembra 2021. Vijest Predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) i Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore potpisali su Radna pravila i procedure za realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba.
Optuženi Ibrahim Čečo sposoban pratiti suđenje 7. Decembra 2021. Suđenje Na suđenju za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1992. u sarajevskom naselju Dobrinja, vještakinja medicinske struke je kazala da je optuženi Ibrahim Čečo sposoban pratiti proces uz pauze.
Ranko Mrđa izjavio kako je tokom određenih mjera zabrane trpio brojne posljedice 7. Decembra 2021. Vijest Na ročištu pred Upravnim odjeljenjem Državnog suda, Ranko Mrđa, pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Sanskog Mosta, koji je tužio Bosnu i Hercegovinu, izjavio je kako je zbog postupka vođenog protiv njega osijedio i imao probleme kako na poslu, tako i u porodici.
Saradnja država regiona ključna za pronalazak nestalih osoba: “Sve su žrtve naše” 7. Decembra 2021. Vijest Za rješavanje pitanja nestalih osoba ključna je regionalna saradnja, bez koje se ne mogu postići učinkoviti rezultati i okončati agonija članova porodica nestalih, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) održane u saradnji sa Institutom za nestale osobe u Bosni i Hercegovini (INO BiH).
Grupa građana iz RS-a nezadovoljna radom Suda BiH: “Srpske žrtve se omalovažavaju” 7. Decembra 2021. Vijest Ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je održan skup građana, članova porodica nestalih i bivših logoraša koji su izrazili nezadovoljstvo zbog nedovoljnog procesuiranja ratnih zločina počinjenih nad Srbima tokom posljednjeg rata.
Naredba za raspisivanje potjernice za Zoranom Malinićem, optuženim za pomaganje u genocidu u Srebrenici 7. Decembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je, po prijedlogu Državnog tužilaštva, naredbu za raspisivanje potjernice za Zoranom Malinićem, nekadašnjim komandantom bataljona Vojne policije 65. zaštitnog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) optuženim za pomaganje u genocidu u Srebrenici.
SIPA uhapsila pet osoba zbog ratnih zločina u okolini Sarajeva 7. Decembra 2021. Vijest Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros pet osoba zbog sumnje da su počinile zločine nad srpskim stanovništvom i ratnim zarobljenicima u okolini Sarajeva.