Vijest

Najavljeno spajanje dva predmeta za ubistvo 22 osobe u Bijeljini

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Milenka Samardžije i Koste Stanića, bivših policijskih službenika koji se terete da su učestvovali u prisilnom odvođenju i strijeljanju 22 žrtve na obali rijeke Drine u mjestu Balatun kod Bijeljine, koje se desilo u septembru 1992. godine. Ranije je potvrđena optužnica protiv osam osoba za ista krivična djela, a za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrđeno je da će se tražiti spajanje ova dva predmeta.

Mjesto Balatun na obali rijeke Drine. Foto: BIRN BiH.

Milenko Samardžija zvani “Travka” i “Žabac” i Kosta Stanić zvani “Kole” optuženi su da su, kao pripadnici Specijalnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Sokolac, svjesno i voljno učestvovali u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i starijih osoba.

Prema Tužilaštvu BiH, žrtve ni na koji način nisu učestvovale u neprijateljstvima i vojnim operacijama.

Kako je ranije saopćeno iz Državnog tužilaštva, optuženi su u septembru 1992. godine učestvovali u prisilnom odvođenju civila iz njihovih kuća, transportu vojnim kamionom i strijeljanju na obali rijeke Drine – ukupno 22 žrtve, iz porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, koje su ubijene pucanjem iz vatrenog oružja, a njihova tijela bačena u Drinu.

“Optuženi se terete da su osobno i izravno sudjelovali u strijeljanju i ubojstvima žrtava, od kojih je najstarija bila žena od 72 godine, a najmlađa dječak koji je imao šest godina. U navedenom zločinu ubijeno je pet žrtava koje su bile mlađe od 18 godina”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema ranijem saopćenju, Samardžija se također tereti da je desetak dana prije navedenog zločina, učestvovao u nezakonitom prisilnom odvođenju tri civila bošnjačke nacionalnosti iz njihovih domova i javnih mjesta, u prostorije policijske stanice, gdje je žrtve mučio i zlostavljao, te ih nakon toga prevezao do obale rijeke Drine u mjestu Balatun, gdje je, pucajući iz blizine iz vatrenog oružja, lično usmrtio tri civila.

Ovo je druga optužnica koja se odnosi na ubistva 22 osobe u mjestu Balatun u Bijeljini. U prvoj optužnici, koja je potvrđena u januaru ove godine, optuženi su Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti (SDB) Bijeljina, Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske, Jovica Petrović i Mirko Simić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, te Ljubo Marković, Slavenko Kočević i Zvonko Pržulj, pripadnici Specijalnog voda MUP-a RS-a tzv. “Pahuljice”.

Suđenje u ovom predmetu je trebalo početi 29. marta, ali je odgođeno zbog nedolaska optuženog Sarića. Prema službenom rasporedu Suda BiH, novo ročište je zakazano da 16. juni ove godine.

Postupajući tužilac u oba predmeta Ivan Matešić za BIRN BiH je potvrdio da će od Suda BiH tražiti spajanje ova dva predmeta.

Emina Dizdarević Tahmiščija