Vijesti


Potvrđena optužnica za zločine u Velikoj Kladuši 17. Decembra 2021. Vijest Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu protiv Senada Salkića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva kojom mu se na teret stavlja višestruko silovanje, kao i zlostavljanje civila na području Velike Kladuše.
Poznata imena osam osoba uhapšenih zbog ratnih zločina kod Nevesinja 16. Decembra 2021. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros osam osoba, među kojima je i jedan pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da su počinile ratni zločin protiv čovječnosti na području Zijemlja kod Nevesinja tokom 1992. godine.
“Last Despatches”: Otvorena BIRN-ova izložba i promovisana knjiga o stradalim novinarima i medijskim radnicima 15. Decembra 2021. Vijest Za ubistva 155 novinara i medijskih radnika tokom i neposredno nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije, donesena je samo jedna pravosnažna presuda, zbog čega je, u odsustvu pravde, bitno očuvati sjećanja, rečeno je na otvorenju izložbe “Last Despatches” i promociji istoimene knjige koje je organizovala Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u Sarajevu.
Potvrđena optužnica protiv Steve Mumovića za zločin protiv civila u Vlasenici 14. Decembra 2021. Vijest Okružni sud u Istočnom Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Steve Mumovića koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. na području Vlasenice.
Optuženi Jukić kazao da nijednog zatvorenika u Žepču “nije prstom dotakao” 14. Decembra 2021. Suđenje Suđenje Ivici Jukiću zvanom Juka, koji se tereti za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen 1993. godine na području Žepča, pred Kantonalnim sudom u Zenici nastavljeno je svjedočenjem optuženog u svoju korist.
Odloženo ročište za izjašnjenje o krivnji optuženog za zločine u Bosanskom Brodu 13. Decembra 2021. Suđenje Ročište za izjašnjenje o krivici Svjetlana Kostadinovića za ratni zločin protiv civilnog stanovništa počinjen u Bosanskom Brodu odloženo je pred Okružnim sudom u Doboju zbog nedolaska optuženog.
Apel INO-a BiH: “Prekinite zavjet šutnje i pomozite u pronalasku nestalih osoba” 10. Decembra 2021. Vijest Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. decembra, iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) apelirali su na one koji imaju saznanja o nestalim osobama da progovore i prekinu agoniju porodica koje imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim najmilijim.
Predrag Lažetić: Optuženi nije napuštao jedinicu, tvrde svjedoci 10. Decembra 2021. Suđenje Na suđenju Predragu Lažetiću za ratni zločin počinjen u Gacku, svjedok Odbrane Dušan Govedarica rekao je da je tokom juna 1992. godine njih dvadesetak bilo stacionirano na Jovanovom brdu u mjestu Miholjače, te da je među njima bio i optuženi, koji nije napuštao jedinicu.
Goranu Sariću i ostalim osumnjičenima za zločine u Bijeljini ukinut pritvor 10. Decembra 2021. Vijest Goranu Sariću, nekadašnjem komandantu Specijalne brigade policije Republike Srpske, i ostalim osumnjičenima za učešće u ubistvima 22 civila počinjenim 1992. godine na području Bijeljine ukinut je pritvor, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Draškić i ostali: Sud BiH izrekao mjere zabrane osumnjičenima za zločine kod Ilijaša 10. Decembra 2021. Vijest Državni Sud odbio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora Ranku Draškiću iz Rogatice i Savi Manojloviću iz Višegrada, osumnjičenim za zločin na području Ilijaša počinjen 1992. godine, te im odredio mjere zabrane.