Vijest

Federacija proširuје beneficije za civilne žrtve rata

2. Juna 2022.20:23
Vlada Federacije utvrdila je Nacrt zakona koji će civilnim žrtvama rata obezbijediti šire beneficije.

This post is also available in: English


Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača. Foto: Vlada Federacije

Vlada Federacije je na sjednici u četvrtak 2. juna utvrdila Nacrt zakona o zaštiti civilnih žrtava rata.

Nacrt zakona postavlja pravni okvir za beneficije civilnim žrtvama rata, kao što su lična invalidnina, dodatak na lični dohodak i dodatak za njegu i pomoć, ortopedski dodatak, porodična invalidnina.

Također je predviđena i profesionalna rehabilitacija i prekvalifikacija, prioritetno zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje, te psihološka i pravna pomoć.

Novim zakonom po prvi put će biti priznata i prava djece koja su rođena kao rezultat ratnog silovanja.

Prava civilnih žrtava rata trenutno su uređena Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom Federacije.

No, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača rekao je da je „važno istaći da su tim Nacrtom urađena mnoga poboljšanja”.

Drljača je ukazao na činjenicu da prema važećem zakonu određena lica nemaju pravo na beneficije jer posjeduju nekretninu ili zemljište.

On je dodao da će prema Nacrtu zakona „sve porodice poginulih ili nestalih civila biti jednako tretirane“ i da ljudima neće biti uskraćene beneficije na osnovu toga koliko mjesečno zarade.

Nacrt zakona upućen je Parlamentu Federacije na razmatranje i usvajanje.

Republika Srpska ima svoj poseban zakon o žrtvama rata. Nevladina organizacija Trial International je u prošlosti isticala da zbog toga što ne postoji zakon na državnom nivou koji reguliše ovo pitanje, postoji „nejednak tretman žrtava unutar Bosne i Hercegovine u zavisnosti od mjesta njihovog prebivališta”.

Azem Kurtić


This post is also available in: English