Vijest

U toku ekshumacija posmrtnih ostataka na području Kneževa

2. Septembra 2020.13:02
Posmrtni ostaci iz proteklog rata pronađeni su na lokalitetu Duboki potok na području Kneževa, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

This post is also available in: English


Ekshumacija, Duboki potok. Izvor: Tužilaštvo BiH

U saopćenju je navedeno da je do sada pronađeno više fragmenata ljudskih kostiju, za koje se pretpostavlja da pripadaju jednoj osobi i da se potraga intenzivno nastavlja.

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO) BiH, rekla je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je ekshumacija na lokalitetu Duboki potok započela jučer i da su do sada ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve.

“Radi se o veoma nepristupačnom terenu i lokaciji, na kojoj su posmrtni ostaci primijećeni početkom juna ove godine. S obzirom da se sumnjalo da je minirano područje, najprije se pristupilo deminiranju, a zatim ekshumaciji”, kazala je Fazlić.

Iz Tužilaštva je saopćeno da podršku u ekshumaciji pružaju alpinistički tim Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te da se i danas nastavlja potraga za posmrtnim ostacima.

“Pretpostavlja se da bi tu mogle biti žrtve bošnjačke nacionalnosti s područja Kotor-Varoši koje su se 1992. godine pokušavale preko Vlašića prebaciti prema Travniku”, rekla je Fazlić.

Državno tužilaštvo saopćilo je da se na terenu nalazi i ljekar patolog sudske medicine, predstavnik terenskog ureda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) u okviru operativne grupe za traženje nestalih “TERA”, predstavnici Instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), kao i predstavnici MUP-a RS-a, koji osiguravaju lokaciju.

This post is also available in: English