Vijest

Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti u Foči

3. Septembra 2020.11:20
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ranka Radulovića za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Foče.
Sud i Tužilaštvo BiH. Izvor: BIRN BiH

Iz Tužilaštva je saopćeno da je Radulović državljanin Crne Gore i da je ranije višestruko osuđivan.

Tužilaštvo tereti Radulovića da je zločine nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

“On se tereti da je tokom jula i augusta 1992. zajedno s drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, a u sklopu progona je učestvovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, a taj napad je za posljedicu imao smrt žrtava”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Prema optužnici, on se tereti i da je učestvovao u uzimanju talaca i u protupravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama.

“Učestvovao je u protuzakonitom zatvaranju civila, pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje, silovanje. Počinio je i više puta silovanje više žrtava”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Optužnica protiv Radulovića je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Iz Tužilaštva je saopćeno da će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam s dodijeljenim mjerama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza.

Albina Sorguč