Suđenje

Nakon šest mjeseci nastavljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću

1. Septembra 2020.18:26
Suđenje bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću nastavljeno je pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) nakon skoro šest mjeseci pauze zbog pandemije koronavirusa.

This post is also available in: English


Stanišić i Simatović. Izvor: MKSJ 

Prethodno ročište je održano u martu, dok današnjem nije prisustvovao Jovica Stanišić, koji je privremeno pušten na slobodu zbog zdravstvenih problema.

U okviru mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, svi prisutni u sudnici sjedili su odvojeno iza providnih paravana i sa maskama na licu.

“Posljednji put smo bili zajedno u ovoj sudnici 11. marta. Tada smo planirali da saslušamo još jednog svjedoka, prije uskršnje pauze, kako bismo Simatovićevoj Odbrani omogućili da izvrši ponovnu procjenu i redukuje listu svjedoka”, rekao je predsjedavajući sudija Burton Hall na početku ročišta.

Ali ovi planovi su promijenjeni zbog izbijanja epidemije koronavirusa koja je ograničila međunarodna putovanja i zaustavila nastavak postupka, dodao je on.

Jovica Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, terete se da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sа tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sа dijelova teritorija Hrvatske i BiH radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

U decembru 2015. godine, nakon što je Apelaciono vijeće Haškog tribunala odbacilo prvostepenu oslobađajuću presudu, Stanišić i Simatović su rekli da nisu krivi za zločine za koje su optuženi.

Svjedok Odbrane je na današnjem ročištu izjavio da SDB nije imala toliko vojnika za operacije u Hrvatskoj i BiH, kako je Simatović tvrdio na svečanosti 1997. godine.

“Zapanjio sam se nevjerovatnim informacijama koje sam tom prilikom čuo od Franka Simatovića”, kazao je svjedok, penzionisani pripadnik SDB-a Srbije Vojislav Cvetković.

“Sve mi je to izgledalo kao pretjerivanje koje je trebalo da impresionira predsjednika (Miloševića)”, dodao je Cvetković.

Govor koji je Simatović održao pred brojnim visokim zvaničnicima (među kojima je bio i Milošević) u Centru za obuku “Kula” u maju 1997. godine, jedan je od ključnih dokaza Tužilaštva na ponovljenom suđenju.

Tužilac je citirao dio Simatovićevog govora u kome se navodi da su srpske jedinice “uspješno učestvovale u šest zajedničkih operacija” u Hrvatskoj i BiH.

Cvetković je naglasio da je bio pripadnik SDB-a od sedamdesetih do oktobra 1998. godine. Penzionisan je odmah nakon što je Stanišić razriješen dužnosti.

Njegov glavni posao bio je u vezi sa nadzorom komunikacija i prisluškivanjem.

Suđenje se nastavlja sutra, 2. septembra.

Milica Stojanović


This post is also available in: English