Vijest

Uhapšen bivši zapovjednik VRS-a zbog sumnje da je s još jednom osobom počinio zločin u Teočaku

8. Septembra 2020.14:30
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Ratka Đurkovića, nekadašnjeg zapovjednika Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), koji se s još jednom osobom sumnjiči za zločin počinjen 1992. godine na području Ugljevika.

This post is also available in: English


SIPA. Foto: SIPA

Đurković je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH, koje ga sumnjiči zajedno s Radomirom Nedićem, nekadašnjim zapovjednikom Prve majevičke brigade, jer nisu spriječili zločin počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo kod Teočaka, kao i što nisu poduzeli aktivnosti da počinioci budu kažnjeni.

“Terete se da, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao zapovjednici VRS-a, koji su imali efektivnu kontrolu nad svojim jedinicama, nisu poduzeli mjere da spriječe ubojstva civila i zarobljenika, niti su, nakon što je zločin počinjen, poduzeli aktivnosti kako bi se počinitelji procesuirali i kaznili za počinjeni zločin u selu Tursunovo Brdo (Teočak, općina Ugljevik) u mjesecu julu 1992. godine”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva je saopćeno da su prilikom napada, vojne snage kojima su zapovijedali osumnjičeni, ubile četiri civila bošnjačke nacionalnosti i dvojicu pripadnika Armije BiH, koji su prethodno bili zarobljeni. Đurković i Nedić su osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti i zločin protiv ratnih zarobljenika.

“Uhapšeni Đurković će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju koji će ga ispitati. U odnosu na osumnjičenog Nedića, postupajući tužitelj će, nakon što se prikupe sve informacije i podaci o njegovom zdravstvenom stanju, odlučiti o daljim aktivnostima”, navodi Tužilaštvo.

Boračka organizacija opštine Ugljevik osudila je javno danas hapšenje “majora Đurkovića”, navodeći da će mu pružiti svu pomoć u odbrani.

Jovan Marinković, predsjednik Boračke organizacije Ugljevika, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je Đurković izuzetno častan, pošten i dobar građanin Ugljevika, koji je u poznim godinama, te da je kao oficir svoje vojnike učio ratnom pravu.

“Bio je i nastavnik, radio je u Teočaku, poslije je bio profesor u Ugljeviku, kasnije je bio direktor škole, predsjednik Opštine, pa predsjednik Izvršnog odbora, načelnik odjeljenja za urabanizam (…) Đurković je i predsjednik SUBNOR-a, čovjek koji se čitav život bori protiv fašizma i šovinizma”, rekao je Marinković.

“Dolaze u cik zore da ga hapse. On ima dva sina, ima dvije snahe, suprugu koja ima 75 godina, petoro unučadi, i prepadaš ih tim strašnim hapšenjem… I zar ta hapšenja moraju biti u cik zore i da ih sve isprepadaš i traumiraš, i da moramo poslije liječiti njegovu suprugu i djecu… I to osuđujemo, pogotovo što se radi o čovjeku koji je dva puta pozivan u Tuzlu na saslušanje i oba puta se odazivao. Da su ga pozvali, poslali dopis… On poštuje državu, čovjek je koji je lijevo orijentisan, on bi se odazvao pozivu”, kazao je Marinković.

detektor


This post is also available in: English