Vijest

Optuženi za zločine u Sanskom Mostu nije se odazvao sudskom pozivu

28. Augusta 2020.14:37
Milorad Krunić, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti na području Sanskog Mosta, nije se pojavio na izjašnjenju o krivnji u Državnom sudu, iako je uredno obaviješten o ročištu.

This post is also available in: English

Sud Bosne i Hercegovine. Izvor: BIRN BiH

Na ročište nije pristupio ni Krunićev branilac, a Sud je konstatovao da mu poziv nije uredno dostavljen.

Sudija za prethodno saslušanje Zoran Božić je rekao da je optuženom za ovo ročište poziv dostavljen od Višeg suda u Beogradu 24. juna 2020., ali da se nije odazvao.

Tužiteljica Olivera Đurić je kazala da će se Tužilaštvo pismenim putem izjasniti o mjerama koje se namjeravaju poduzeti protiv ovog optuženog.

Krunić, koji pored bosanskohercegovačkog ima i državljanstvo Srbije, je optužen u svojstvu pripadnika rezervnog sastava milicije da je 1992. godine počinio zločine u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), pripadnika milicije i paravojnih formacija usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Sanski Most.

“Tereti se da je 11. juna 1992. godine, predvodeći grupu njemu poznatih pripadnika iz pratnje, sudjelovao u transportu muškaraca iz zatvoreničkih objekata Sportska dvorana i preduzeća ‘Betonirka’ u logor ‘Manjača’, nadzoru konvoja, kada je odvojio šest civila, a nakon toga sudjelovao u ubistvu tih civila, koji su u povratku konvoja s ‘Manjače’ ubijeni iz automatskog oružja pored lokalnog puta Pavići – Hazići”, saopšteno je ranije iz Tužilaštva.

Navode iz optužnice, kako je rečeno ranije, Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 35 svjedoka i vještaka, te čitanjem više od 250 materijalnih dokaza.

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English