Vijest

Na području Bratunca pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve

2. Septembra 2020.16:00
Nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata pronađeni su na području Bratunca, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).


Arhiva. Izvor: BIRN BiH 

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta, kazala je da su “veoma oskudni posmrtni ostaci” pronađeni na samoj površini zemljišta na dvije lokacije.

“Na lokalitetu Suhi potok pronađena je lobanja, dok je na lokalitetu Bukva pronađeno nekoliko skeletnih ostataka. Pretpostavlja se da pronađeni posmrtni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su se kretale u koloni koja je ovim područjem prolazila nakon pada Srebrenice, u ljeto 1995. godine”, izjavila je Fazlić.

Dodala je da će pronađeni posmrtni ostaci biti prevezeni u Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko-tehničke i sudsko-medicinske obrade te izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se uz pomoć DNK analize utvrdio identitet žrtava.

Ekshumaciju na području Bratunca predvodilo je Tužilaštvo BiH, a prema naredbi Državnog suda.

Kako je navela Fazlić 3. septembra istražitelji Instituta za nestale osobe BiH nastavit će rad na području Srebrenice, a u potrazi za jednom masovnom grobnicom.

Albina Sorguč