Vijest

Odbijen zahtjev Mladića za ponovno razmatranje odluke o njegovoj hospitalizaciji

3. Septembra 2020.16:58
Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) odbilo je zahtjev Odbrane Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), nepravosnažno osuđenog na doživotnu kaznu zatvora, za ponovno razmatranje odluke o njegovoj hospitalizaciji.

This post is also available in: English


Ratko Mladić. Izvor: MKSJ

Odbrana Ratka Mladića je 23. augusta ove godine zatražila preispitivanje odluke od 20. augusta kojom se odbijaju zahtjevi za hitnom hospitalizacijom Mladića navodeći kako je “nerazumna, te da sadrži greške u obrazloženju koje predstavljaju nepravdu”, ponavljajući pritom zahtjev za Mladićevom hospitalizacijom.

Vijeće je u svojoj odluci od 28. augusta, uz protivljenje predsjedavajuće sutkinje Prisca Matimba Nyambe, ovaj zahtjev odbacilo, te podsjetilo Mladićeve branioce da se suzdrže od ponavljanja zahtjeva za koje je već donesena odluka Vijeća.

Vijeće je podsjetilo kako stranka koja zahtijeva preispitivanje Odluke mora navesti očigledne greške u pobijanoj odluci ili navesti određene okolnosti koje opravdavaju preispitivanje odluke, kao što su nove činjenice.

Također, Vijeće navodi da “podnošenje ponavljajućih zahtjeva, uključujući intervenciju u pogledu o stvarima kojima je Žalbeno vijeće već riješilo, ne služi interesima pravde, troši dragocjena pravosudna sredstva i može predstavljati zlouporabu postupka”.

Žalbeno vijeće je podsjetilo da je zahtjev za hospitalizaciju odbijen zbog toga što Mladić u pritvorskoj jedinici može podnijeti žalbu koja se odnosi na pružanje medicinskih usluga.

Kako se navodi, Odbrana je već podnijela žalbu u vezi sa hospitalizacijom pred Uredom registrara, ali zahtjevom za hospitalizaciju se nije tražilo da Žalbeno vijeće razmotri bilo kakvu odluku koju je donio registrar ili predsjednik sukladno pravilima o pritvoru.

Zahtjev za hospitalizaciju Mladićeva Odbrana upućivala je i ranije, tražeći da se on izmjesti u bolnicu u Haagu.

Registrar je tada tražio da se ovaj zahtjev odbaci, što je predsjednik MMKS-a Carmel Agius i učinio, navodeći kako nije osporeno obrazloženje Ureda registrara kojim se tvrdi da mu je medicinska njega pružena u svakoj fazi.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Žalbama na ovu presudu iznesenim 25. i 26. augusta ove godine, Odbrana je tražila oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, dok je Tužilaštvo zatražilo da se proglasi krivim i za genocid u još pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Foči, Kotor-Varoši i Vlasenici.

 

Nermina Kuloglija-Zolj


This post is also available in: English