Vijest

Naredne sedmice iznošenje žalbi na presudu za zločine u Vlasenici

22. Oktobra 2021.18:31
Na Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je ročište za iznošenje žalbi na prvostepenu presudu za ratne zločine u Vlasenici.


Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

U srijedu, 27. oktobra pred Apelacionim vijećem Državnog suda zakazano je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom je Simo Stupar, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. na području Vlasenice, dok je Zoran Tešić zvani Koke, kao bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), oslobođen.

U presudi se između ostalog navodi da je Stupar učestvovao u napadu na selo Džamdžići, kojom prilikom je ubijeno pet osoba te zapaljeno više kuća i vikendica, kao i da je učestvovao u ubistvu civila Šabana Hurića, koji je bio invalid i kretao se uz pomoć štake, prema kojem je pucao skupa s još tri osobe.

Sljedeće sedmice planiran je i nastavak iznošenja završnih riječi Odbrane u predmetu Josipović i ostali, koji se vodi po optužnici za genocid u Srebrenici.

Miodrag Josipović, Branimir Tešić, Dragomir Vasić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić optuženi su za prisilno premještanje, transport i zarobljavanje bošnjačkog stanovništva, a nekima je na teret stavljeno i pogubljenje muškaraca.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić komandant Štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić komandir Prve čete PJP-a.

Završne riječi planirane su i za Odbranu Vukašina Draškovića koji je optužen za ratne zločine u predmetu Maksimović i ostali.

Tužilaštvo tereti Gorana Maksimovića, Ljiljana Mitrovića, Slavka Perića, Mileta Vujevića, Vukašina Draškovića, Gojka Stevanovića, Raju Lazarevića i Miću Manojlovića za ubistva najmanje 67 civila, nakon napada i zarobljavanja ljudi iz kolone koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine.

Pred Sudom BiH bit će nastavljena i druga suđenja za ratne zločine u Lukavcu, Bosanskom Novom, Brčkom, Vlasenici, Bužimu, Tursunovom Brdu te za genocid u Srebrenici.

 

Irvin Pekmez