Vijest

Zijad Kadić tužio BiH: Potražuje naknadu u iznosu od oko 60.000 KM

11. Oktobra 2021.16:09
U Sudu Bosne i Hercegovine održano je pripremno ročište po tužbi Zijada Kadića, koji je u januaru 2020. godine pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine protiv civila u Bosanskoj Krupi.

Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Punomoćnik Zijada Kadića, Zlatan Nanić je rekao da u cijelosti ostaje kod tužbenih, kao i činjenično-pravnih navoda koji su detaljno obrazloženi u pisanom podnesku.

On je u sudski spis uložio dokumente u cilju dokazivanja osnovanosti visine tužbenog zahtjeva.

“Svi dokazi se ulažu na okolnosti nezakonitog sudskog postupka od strane BiH, lišenje slobode, trajanja mjera zabrane i dužine trajanja sudskog postupka, što je sve rezultiralo oslobađajućom presudom”, naveo je punomoćnik Nanić.

U sudnici nije saopćena visina odštetnog zahtjeva, a nakon ročišta punomoćnik Nanić je kazao da je visina zahtjeva oko 59.000 konvertibilnih maraka (KM).

Predložio je saslušanje Kadića, kao i dva svjedoka, te vještačenje po vještaku neuropsihijatru i vještaku ekonomske struke. Pojasnio je da će se svjedoci saslušati na okolnosti hapšenja, troškova suđenja, određivanja mjera zabrane, troškova cestarine autoputa te ishrane.

Kadiću je za ratne zločine suđeno sa Jadrankom Šaranom i Samirom Šabićem. Sva trojica su pravosnažno oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene u Bosanskoj Krupi.

Pomoćnica pravobranioca BiH Fahreta Delić je rekla da su navodi iz tužbe neosnovani jer je pritvor određen na osnovu zakona.

“Tako da nema mjesta stavu da se radi o nezakonitom lišenju slobode, kako je to navedeno u aktu tužitelja”, dodala je Delić.

Ona se usprotivila saslušanju predloženih svjedoka, smatrajući da do danas nisu prezentirani dokazi o navedenim troškovima, dodavši da Pravobranilaštvo neće imati svojih dokaznih prijedloga.

Naredno ročište, kada će se saslušati svjedoci i vještaci, održat će se 24. februara 2022. godine.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija