Vijest

Tužilaštvo BiH će od Srbije tražiti ustupanje krivičnog gonjenja Edina Vranja

13. Oktobra 2021.16:57
Državno tužilaštvo najavilo je da će, nakon podizanja optužnice za zločin protiv ratnih zarobljenika protiv državljanina Bosne i Hercegovine Edina Vranja u Srbiji, podnijeti prijedlog za ustupanje krivičnog gonjenja u ovom predmetu organima BiH.


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Iz Tužilaštva su saopštili da će u petak, 15. oktobra, u Beogradu biti održan sastanak glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković o regionalnoj saradnji i razmjeni informacija o nedostupnim osobama, kao i ostalim relevantnim pitanjima.

“Navedene teme su pokrenute na prethodnom bilateralnom sastanku održanom u okviru regionalne konferencije u organizaciji UNDP-a. Na tom sastanku razgovarano je, između ostalog, o predmetima Mujanović, Osmanović, Vranj i drugim, te potrebi uključivanja svih relevantnih institucija u obje zemlje u rješavanju ovakvih predmeta”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se navodi da će s obzirom na informaciju da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu protiv Edina Vranja zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, Državno tužilaštvo, glavna tužiteljica i rukovoditelji Posebnog odjela za ratne zločine biti upoznati o detaljima i razlozima optužnice, s obzirom da je u Tužilaštvu BiH donijeta naredba o neprovođenju istrage za Vranja.

Prijedlog ustupanja predmeta, kako kažu u Tužilaštvu, rezultat je zajedničkog rada tužilaštava a intenzivna saradnja na ovom i svim drugim predmetima će se i dalje nastaviti.

Vranj, bivši visokopozicionirani službenik Federalne uprave policije (FUP), uhapšen je u Srbiji na graničnom prelazu, 12. septembra, zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv ratnih zarobljenika u Goraždu, a Viši sud u Beogradu mu je odredio pritvor.

Kako su iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije ranije kazali za BIRN, Vranj je “optužen da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u periodu od 1993. do 1994. u opštini Goražde, Bosna i Hercegovina”.

 

Haris Rovčanin