Vijest

Podignuta još jedna optužnica za ratne zločine protiv nedostupne osobe

8. Oktobra 2021.14:09
Okružno javno tužilaštvo u Doboju podiglo je optužnicu protiv Damira Bubala, koji živi u Republici Hrvatskoj, zbog krivičnog djela “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Okružni sud u Doboju. Foto: BIRN BiH

Iz ovog tužilaštva je potvrđeno da Bubalo nije dostupan domaćim pravosudnim organima, te da se optužnicom koju je potvrdio Okružni sud Doboj tereti da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u periodu od aprila do juna 1992. godine u Derventi, u logoru koji se nalazio u zgradi bivšeg Doma JNA, narušavao tjelesni integritet zatvorenih civila srpske nacionalnosti i učestvovao u njihovom protivzakonitom zatvaranju.

Kako je, između ostalog, navedeno u optužnici, Bubalo je iz prostorije Doma JNA izveo oštećenog S.Ž. na hodnik, gdje je jedan od vojnika predmetom zadao oštećenom udarac u glavu, nakon čega je oštećeni izgubio svijest, da bi ga narednog dana ponovo izveli iz prostorije u kojoj je bio zatvoren na hodnik, te mu zadali više udaraca palicama, rukama i nogama po cijelom tijelu, narušavajući na takav način njegov tjelesni integritet.

Bubalo se tereti i da je, zajedno s drugim pripadnicima HVO-a, u više navrata ulazio u prostoriju gdje je bio zatvoren oštećeni N.P. i tukli ga kundakom puške, policijskom palicom, rukama i nogama po cijelom tijelu, a također u više navrata skinuli bi oštećenog golog i naredili mu da se okrene prema zidu i da podigne ruke iznad glave, a potom ga tukli policijskom palicom u predjelu bubrega i drugih dijelova tijela, narušavajući na takav način tjelesni integritet oštećenog.

U optužnici se navodi i da je, u više navrata, oštećenog R.V. iz prostorije u kojoj je bio zatvoren izvodio na hodnik, gdje ga je tukao bejzbol palicom po cijelom tijelu, a najviše u predjelu koljena, da bi ga jedne prilike izveo iz prostorije u kojoj je bio zatvoren i odveo ispred ulaza u Dom JNA i tom prilikom mu zadao udarac kundakom puške u predjelu bubrega.