Vijest

Edin Vranj pušten iz pritvora u Srbiji

18. Oktobra 2021.18:31
Apelacioni sud u Beogradu naložio je oslobađanje Edina Vranja, bivšeg visokog zvaničnika policije u Federaciji čije je hapšenje zbog optužbi za ratne zločine u Srbiji izazvalo oštre reakcije u Bosni i Hercegovini.

This post is also available in: English


Edin Vranj (u sredini). Foto: Bisera Turković, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Twitter

Edin Vranj, bivši visoki zvaničnik Federalne uprave policije (FUP), pušten je u ponedjeljak iz pritvora u Beogradu nakon što mu je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo pritvor, rečeno je BIRN-u u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

Bosanskohercegovačka ministrica vanjskih poslova Bisera Turković izjavila je da pozdravlja odluku o oslobađanju Vranja, koji je u Srbiji optužen za ratne zločine.

“Saradnja [srpskog] tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina neophodna je za normalizaciju [odnosa]”, napisala je Turković na Twitteru.

Rekla je da očekuje i “postupanje u tom pravcu” u slučajevima još dvojice državljana BiH čija su hapšenja od strane Srbije izazvala kontroverze, Osmana Osmanovića i Huseina Mujanovića.

Prošle sedmice Tužilaštvo za ratne zločine Srbije objavilo je da je predložilo da Bosna i Hercegovina preuzme krivični postupak protiv Vranja.

Vranj je uhapšen 13. septembra na graničnom prelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine, što je izazvalo burne reakcije političara u BiH koji su tvrdili da je Srbija ciljala Bošnjake koji su se borili protiv srpskih snaga tokom rata 1992-95.

On je 13. oktobra zvanično optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika tokom sukoba u BiH 1993. i 1994. u Opštini Goražde.

Zbog hapšenja Vranja, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je upozorenje bosanskohercegovačkim građanima koji su “bili uključeni u odbranu Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do kraja 1995.” da ne putuju u Srbiju do daljnjeg “zbog rizika od hapšenja i suđenja u Republici Srbiji po optužbama za ratne zločine”.

Dva člana Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, tvrdili su da “pravi cilj Srbije nije procesuiranje ratnih zločina, već selektivni progon iz političkih motiva”.

Nakon Mujanovića i Osmanovića, Vranj je bio treći državljanin Bosne i Hercegovine koji je posljednjih godina uhapšen na graničnom prijelazu sa Srbijom zbog optužbi za ratne zločine.

Milica Stojanović


This post is also available in: English