Vijest

Pronađeni posmrtni ostaci na području Rogatice

22. Oktobra 2021.15:03
Prilikom ekshumacije na lokalitetu Pribošijevići (općina Rogatica) pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz proteklog rata, tačnije porodici koja je nestala u ljeto 1992. godine na ovom području, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

This post is also available in: English

Eksumacija grobnice Kalinovik
Ilustracija Foto: BIRN BiH

Portparolka INO-a BiH Emza Fazlić navodi kako je ekshumacija na ovom loklalitetu još uvijek u toku.

“Na ovom području se traga za četiri žrtve, među kojima je i jedno dijete, a pretpostavke su da su posmrtni ostaci koji su danas pronađeni mogli pripadati upravo njima”, kaže Fazlić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), te dodaje kako je jedan dio posmrtnih ostataka izgorio.

Posmrtni ostaci koji su danas pronađeni, pojašnjava Fazlić, bit će prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli, gdje će se izvršiti sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada i izuzimanje koštanih uzoraka kako bi se utvrdio identitet uz pomoć DNK metode.

Iz INO-a BiH se navodi i da su ekshumaciji prisustvovali predstavnici Tužilaštva BiH, lokalne policije, antropolozi Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), kao i istražitelji INO-a BiH.

Lamija Grebo


This post is also available in: English