Vijesti


Podignuta optužnica zbog visoke korupcije u “Bosnalijeku” 31. Augusta 2023. Vijest Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 15 fizičkih i pravnih osoba koje se terete za organizirani kriminal, zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnog ugovora i pranje novca, djela koja su počinjena između 2005. i 2016. godine u kompaniji “Bosnalijek”.
Zatraženo produženje pritvora osumnjičenom za planiranje napada na džamiju na području Zenice 31. Augusta 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Državnog suda da za još dva mjeseca produži pritvor Mirzi Kapiću, osumnjičenom za planiranje terorističkog napada na džamiju na području Zenice, zbog, kako je navedeno, bojazni da će utjecati na tok istrage ili pokušati dovršiti planirano djelo.
Blekić i ostali: Zavod vratio novac “Profin-investu” 30. Augusta 2023. Suđenje U nastavku suđenja za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, nekadašnja direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo govorila je o poslovnim odnosima s firmom “Profin-invest” u vezi s projektom na Marindvoru i novcem koji im je vraćen zbog neslaganja o pravnim pitanjima.
Žarić i ostali: Udovoljavano zahtjevima za produženje roka izgradnje trafostanice u Šipovu 30. Augusta 2023. Suđenje U nastavku suđenju za zloupotrebe položaja kojima je kompaniji “Elektroprijenos – Elektroprenos BiH” Banja Luka nanesena šteta u iznosu od skoro pola miliona konvertibilnih maraka, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazao da je udovoljeno zahtjevima za produženje roka za izgradnju trafostanice u Šipovu, kao i da je isplaćen kompletan iznos konzorciju za izgradnju.
U Banjaluci potpisan memorandum o saradnji s još jednom kineskom kompanijom 30. Augusta 2023. Vijest Kineska državna kompanija “China Energy International Group” radit će na izgradnji prečistača otpadnih voda, kazao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon što je u Banjaluci potpisan memorandum s predstavnicima ove kompanije.
Porodice nestalih iz Vogošće poručuju da neće prestati tragati za najmilijima 30. Augusta 2023. Vijest Postavljanjem instalacije “Silueta nestalog lika” i simboličnim puštanjem balona s natpisom “Gdje je?” u znak apela za pronalazak 59 nestalih sugrađana i ostalih nestalih iz Bosne i Hercegovine, u Vogošći je obilježen 30. august, Međunarodni dan nestalih osoba.
Zakon o VSTV-u prošao prvo čitanje u Domu naroda, delegati najavili amandmane 30. Augusta 2023. Vijest Delegati Doma naroda Parlamenta BiH usvojili su u prvom čitanju Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, na koji su već najavljeni amandmani.
Sastanci s Kajmaković u cilju unapređenja saradnje 29. Augusta 2023. Vijest Na disciplinskom postupku protiv Diane Kajmaković, suspendirane zamjenice glavnog tužioca Državnog tužilaštva, svjedoci su opisali način saradnje u slučaju dostavljanja obavještajnih podataka, navodeći kako su s tuženom imali korektne odnose.
Potvrđena presuda za zločin u Štrpcima 29. Augusta 2023. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osuđena na 91 godinu zatvora za učešće 27. februara 1993. u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima, koji su ubijeni na području Višegrada, dok je Luka Dragičević oslobođen optužbe da je izdao naređenje za odvođenje civila, potvrđeno je za Detektor.
BIRN BiH objavljuje videokampanju o nestalim osobama 28. Augusta 2023. Vijest Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, BIRN Bosne i Hercegovine objavljuje kampanju “Još tragam za…” kako bismo pomogli podizanju svijesti o boli i nadi članova porodica osoba čiji se svaki trag gubi nakon rata, ali i apelovali da oni koji znaju lokacije mogućih grobnica podijele informacije.