Vijest

U Banjaluci potpisan memorandum o saradnji s još jednom kineskom kompanijom

30. Augusta 2023.16:08
Kineska državna kompanija “China Energy International Group” radit će na izgradnji prečistača otpadnih voda, kazao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon što je u Banjaluci potpisan memorandum s predstavnicima ove kompanije.
Qiao Xubin i Milorad Dodik. Foto: BIRN BiH

Sastanak između Dodika i rukovodstva kineske kompanije nije bio najavljen, a mediji su pozvani na konferenciju predsjednika RS-a o aktuelnoj političkoj situaciji.

Dodik je medijima kazao da je upravo održan sastanak, te predstavio Qiao Xubina kao generalnog direktora kompanije “China Energy International Group” te zamjenika sekretara partijskog komiteta.

“Na našom dnevnom redu je bilo pitanje projekta ‘Dabar’, koji je potpisan sa ovom kompanijom, a koji se već počinje realizovati, i taj projekat nema zastoja ni sa jedne ni sa druge strane i on će biti realizovan u predviđenim procedurama”, rekao je Dodik te dodao da ova kompanija ima zaista veliko iskustvo u pogledu izgradnje prečistača, kojih će graditi deset u RS-u.

“Potpisali smo danas memorandum o tome i nastavićemo dalje da gradimo naš strateški odnos”, izjavio je Dodik.

Dodik je kazao da je sa predstavnicima kompanije razgovarao i o izgradnji jedne dionice autoputa, koji bi trebao da ide od Bijeljine preko Zvornika, Višegrada prema Foči i do Trebinja.

“Mislim da imamo prave partnere koji nas mogu pratiti i našu poziciju kroz zajedničke aranžmane i zajedničke projekte. Sve ovo uz jednu važnu stvar – predsjednik Kine je ranije kreirao razvojni projekat ‘Pojas i put’ i u okviru toga Republika Srpska je već realizovala nekoliko važnih projekata”, rekao je Dodik te pojasnio da je prvi realizovani projekat iz te koncepcije izgradnja termoelektrane u Stanarima.

Prema njegovim riječima, kineski projekti su u regionu veoma značajni, posebno u Srbiji i nekim drugim mjestima, gdje Kina pokazuje svoju snagu i sposobnost da bude glavni ekonomski subjekt svijeta i da determiniše ukupan globalni rast i razvoj.

“Moram da izrazim zadovoljstvo činjenicom da je gospodin Qiao Xubin u nekoliko navrata iskazao svoje ocjene o onome što je vidio u Banjaluci i Republici Srpskoj, što nas raduje jer smo stekli sada još jednog novog prijatelja koji će o RS-u pričati kako ona zaista jeste, a ne kako to padne na pamet raznim zlotvorima sa Zapada koji Republiku Srpsku kleveću gdje god mogu”, zaključio je Dodik.

Direktor kompanije “China Energy International Group” je rekao da Republika Srpska ima mnogo načina za razvoj, kako ekonomskih, tako i političkih, te da se prave planovi za razvoj novih projekata.

“Mi smo već pomenuli projekat ‘Stanari’, gdje imamo apsolutnu podršku ka vama. Takođe i projekat ‘Dabar’. Danas, kao što je već rekao predsjednik RS-a, mi smo potpisali memorandum o saradnji koji je vezan za projekat prečistača otpadnih voda koji će biti raspoređen u 10-ak gradova u Republici Srpskoj”, izjavio je Xubin, tvrdeći da kompanija iz koje dolazi ima veliko iskustvo.

“Imamo kvalitetan tim koji može da prati i odradi ove projekte. Zbog toga želim da naglasim da je ‘China Energy International Group’ veoma rada da zejedno sa radom Vladom RS-a radi na ovim projektima”, zaključio je Xubin potvrđujući da je razgovor vođen u pravcu izgradnje autoputeva.

Sastanku su prisustvovali i direktor “Voda RS” Miroslav Milovanović, te ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić.

Detektor je ranije pisao da je, nakon što su njemačke vlasti odlučile zaustaviti projekte u Republici Srpskoj vrijedne više od stotinu miliona eura, Dodik najavio da za njih ima zamjenu u novcu iz Mađarske i Kine.

Republika Srpska je do sada sa kineskim državnim kompanijama sarađivala na nekoliko projekata. Do sada je najviše pažnje skrenula izgradnja autoputa Banjaluka – Prijedor, finansiran od kineske kompanije “Shandong”, a gdje je Republika Srpska dala određene garancije u vidu plaćanja godišnje naknade za raspoloživost autoputem u iznosu od 30 miliona godišnje, u narednih 30 godina.

Detalji iz ugovora ostali su tajni jer ga Vlada odbija objaviti, pravdajući to “željom kineskog investitora” i pored presuda sudova u Banjaluci koji su Vladi sugerisali da detalji iz ugovora sa Kinezima ne mogu biti tajni.

Đorđe Vujatović