Suđenje

Blekić i ostali: Zavod vratio novac “Profin-investu”

30. Augusta 2023.17:11
U nastavku suđenja za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, nekadašnja direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo govorila je o poslovnim odnosima s firmom “Profin-invest” u vezi s projektom na Marindvoru i novcem koji im je vraćen zbog neslaganja o pravnim pitanjima.
Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Svjedočeći na poziv Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Ljiljana Pelidija je kazala da se “Profin-invest” pojavio kao investitor izgradnje objekata na Marindvoru i da je poznavala direktora firme Davera Halilbegovića.

Rekla je da su postigli ugovor po kojem je Zavod trebao da obavi pripremne radove za izgradnju u orijentacionoj vrijednosti od pet miliona maraka, ali kako “Profin-invest” nije imao toliko novca, potpisan je aneks na tri miliona.

“Zavod je pokušao da riješi imovinskopravne odnose, ali jednostavno nije bilo mogućnosti. Želje su bile nezajažljive”, kazala je Pelidija.

Ona je rekla da je investitor po zakonu imao pravo da sam rješava ta pitanja sa korisnicima, te da je to i činio. Svjedokinja je kazala da ne zna iz kojih je izvora “Profin-invest” obezbijedio sredstva, ali da im je Zavod vratio novac kada su mu dostavili ugovore.

Prema njenim riječima, “Profin-invest” je u decembru 2009. uplatio ponovo tri miliona u želji da nastave projekat, ali Zavod nije mogao to prihvatiti na taj način.

“Oni su tvrdili da je to nastavak. Moji pravnici su rekli da se mora sačiniti novi ugovor, i vraćene su pare”, kazala je Pelidija.

Odbrana Armina Mulahusića u unakrsnom ispitivanju je tvrdila da je postojao pravni osnov da se nastavi ugovor, s čim se svjedokinja nije slagala. Navela je da firma nije imala urbanističku saglasnost.

Braniteljica Senka Nožica postavljala je pitanja kojima je, kako je objasnila, željela da pokaže da je Zavod doveo “Profin-invest” u nezavidnu poziciju i da nije imao razlog da vraća tri miliona, kao i da nije tačno da je namjera bila da se taj novac prisvoji.

Optuženi Mulahusić je u unakrsnom ispitivanju naveo da je “Profin-invest” imao obavezu da uplati 11 miliona po obračunu Zavoda nakon što je zakon promijenjen, tako da Zavod više nije mogao rješavati imovinskopravne odnose.

Na pitanja Halilbegovićevog branioca Sanjina Pešte, svjedokinja je potvrdila da je novčane transfere po ugovoru iz 2008. godine Zavod vršio preko “UniCredit banke”. Pelidija je rekla da sa Halilbegovićem nije razgovarala o vraćanju novca na račun te banke.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optuženi su Zijad Blekić, Edin Dizdar, Armin Mulahusić, Daver Halilbegović, Jasmin i Smiljka Jusfranić, Mirsad Imamović, Muharem Bajrić, Ramiz Bibić, Naser Daca, Hasan Ćelam, Edina Halilbegović, Elma Mulahusić i Azra Blekić Aydogan.

Svjedok Tarik Kurbegović ispričao je kako je počeo raditi u brokerskoj kući i kako je upoznao Mulahusića, sa kojim se okrenuo građevinskim poslovima u zajedničkoj firmi “STA inžinjering”. Kazao je da je krajem 2011. odlučio da napusti firmu. Kako je rekao, on i Mulahusić su u firmi imali po 25 odsto udjela, koje je od njih kupio “Profin-invest”, koji je bio Mulahusićev i Halilbegovićev. Naveo je da je Mulahusić dobio daleko više novca za svoj udio.

Kurbegović je kazao da je na poziv Blekića nekoliko mjeseci radio u preduzeću “Vranica”. On je govorio i o traženju investitora za gradnju na zemljištu u Novom Sarajevu, za koje nije siguran da li je ustvari bila lokacija Marindvor.

Rekao je da je to zemljište bilo od “Unioninvesta” i da je Mulahusić imao punomoć za zastupanje u pronalaženju investitora.

“Ne sjećam se ko je potpisao (punomoć), pretpostavljam direktor Jusufranić”, kazao je Kurbegović.

Dodao je da je on bio našao investitora iz Norveške, koji na kraju nije bio zainteresovan.

Tužilac Samir Selimović predočio je svjedokovu izjavu iz istrage da mu je Mulahusić pričao da “NLB banka” treba da odobri kredit od kojeg namjeravaju da kupe dionice u “Unioninvestu” i tako se domognu zemljišta. Kurbegović je rekao da ostaje kod te izjave, te dodao da su dionice kupljene preko “Eurohausa”. Poznato mu je da nova uprava “NLB banke” u Sloveniji više nije htjela finansirati projekat.

Svjedok je, na pitanja braniteljice Nožice, kazao da je moguće da je “Profin-invest” obavještavao “Unioninvest” o ponudama. Rekao je da je Skupština “Unioninvesta” odbila njihov prijedlog i da je željela austrijskog investitora, a da je Mulahusić podnio prijavu protiv Jusufranića.

Ispitivanje svjedoka nastavlja se 6. septembra.

Marija Taušan