Vijesti


Praznina za životima izgubljenim na Markalama ne prolazi 28. Augusta 2023. Vijest Polaganjem cvijeća, čitanjem poezije nedavno preminulog pisca Marka Vešovića i učenjem molitvi, obilježena je 28. godišnjica zločina počinjenog ispred Gradske tržnice u Sarajevu, kada je od granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) ubijeno 43 građana Sarajeva, među kojima troje djece.
BiH ostala tiha na rusku poruku o “neprijateljskom činu” Komšića i Bećirovića 28. Augusta 2023. Vijest Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu prošle je sedmice upozorila Bosnu i Hercegovinu da može očekivati posljedice za “neprijateljski čin”, kako je nazvala posjetu dva člana Predsjedništva Ukrajini. U BiH su reakcije na znatno oštriji stav Rusije nego ranije uglavnom izostale.
Iduće sedmice iznošenje završnih riječi na suđenjima za zločine u Ilijašu i Bosanskom Novom 25. Augusta 2023. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je zakazano ročište na kojem je planirano da Tužilaštvo iznese završnu riječ na suđenju Ranku Draškiću i Savi Manojloviću, optuženima za ubistva, hapšenje i prisilno preseljenje na području Ilijaša 1992. godine.
Trg heroja Grbavica Roditelji ubijene djece Sarajeva umiru od tuge 25. Augusta 2023. Vijest Predstavnici roditelja ubijene djece Sarajeva poručili su danas na obilježavanju 31. godišnjice zločina na Trgu heroja u Hrasnom, gdje je od granate poginulo šest osoba, među kojima dvoje djece, da roditelji umiru od tuge a da pravdu nisu dočekali.
Dodikov advokat zatražio izuzeće sutkinje zbog sumnje u nepristrasnost 25. Augusta 2023. Vijest Goran Bubić, branilac predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, zatražio je od Suda Bosne i Hercegovine izuzeće sutkinje kojoj je dodijeljena na potvrđivanja optužnica podignuta zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.
Odbijen zahtjev Inđićeve Odbrane za izuzeće Apelacionog vijeća 24. Augusta 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev za izuzeće Apelacionog vijeća koji je zatražila Odbrana Bobana Inđića, prvostepeno osuđenog za učešće u otmici i ubistvima civila iz voza u Štrpcima 1993. na 15 godina zatvora.
Poslanici u RS-u pozvali na sankcionisanje policajaca u Osmacima kod Zvornika 24. Augusta 2023. Vijest Samostalni poslanici u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić i Amir Hurtić izjavili su da se povećava broj napada na Bošnjake u Republici Srpskoj te zatražili od Ministarstva unutrašnjih poslova u ovom entitetu da se javnosti obznane podaci o istragama za ranije slučajeve, kao i da policajci koji su bez prisustva advokata ili staratelja saslušavali maloljetnika u Osmacima, budu udaljeni iz službe.
Tri decenije neprocesuiranog zločina u Raštanima 24. Augusta 2023. Vijest Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju stradalim Bošnjacima tokom rata u Raštanima i vjerskim programom, porodice i udruženja žrtava obilježili su 30. godišnjicu zločina u ovom mostarskom naselju, kada su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nakon zauzimanja sela, ubili devet civila, od kojih troje djece.
Određen pritvor osumnjičenom za zločin protiv ratnih zarobljenika u Mostaru 24. Augusta 2023. Vijest Kantonalni sud u Mostaru je odredio jednomjesečni pritvor Esi Raziću, nekadašnjem pripadniku Armije BiH osumnjičenom da je 1993. godine ubio dva ratna zarobljenika, navodi se u saopćenju Tužilaštva.
Optužnica za zločine u Foči, Višegradu i Čajniču vraćena na doradu 23. Augusta 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je Tužilaštvu na doradu vratio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH zbog zločina u mjestu Jošanica kod Foče počinjenih u decembru 1992. godine, kao i zločina na području Višegrada i Čajniča.