Vijest

Podignuta optužnica zbog visoke korupcije u “Bosnalijeku”

31. Augusta 2023.13:16
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 15 fizičkih i pravnih osoba koje se terete za organizirani kriminal, zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnog ugovora i pranje novca, djela koja su počinjena između 2005. i 2016. godine u kompaniji “Bosnalijek”.
Nedim Uzunović. Foto: Bosnalijek

Kako se navodi u saopćenju Tužilaštva BiH, za ova krivična djela terete se Nedim, Jasmina i Sead Uzunović, Emin Hadžiomerović, Munir i Nadija Ćukle, Alma Turajlić, Aziz Šukalo, Vedad Tuzović, Bogdan Joković, Anel Vrtić te pravne osobe “Serreta Investing” d.o.o. Sarajevo, “Libero 5” d.o.o. Konjic, “Turist Best” d.d. Konjic i “Emko građenje” d.o.o. Rogoznica.

Prema optužnici, Nedim Uzunović je u svojstvu organizatora, zajedno s više drugih osoba, djelujući kao organizirana skupina, prema međusobnim dogovorima, planiranjem i izvršenjem krivičnih djela radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, a suprotno interesima kompanije “Bosnalijek” d.d., vršili finansijske transakcije putem više offshore kompanija registriranih na Britanskim Djevičanskim Otocima i Sejšelima, u korist računa kompanija u Latviji, Kipru i drugim zemljama, a za navodne marketinške ili konsultantske usluge koje nisu izvršene.

“U optužnici se navodi da je Nedim Uzunović, kao stvarni vlasnik offshore kompanija i direktor Predstavništva kompanije ‘Bosnalijek’ d.d. u Moskvi, u namjeri da prikrije stvarni izvor, prirodu i porijeklo novca te isti nezakonito ubaci u legalne financijske tijekove, uplaćivao velike novčane iznose na račune kojima je raspolagao, kao i račune sebi bliskih osoba, koji je nakon toga korišten za različite namjene, uključujući i kupovinu nekretnina, dionica, vozila i drugih vrijednosti”, navodi se u saopćenju.

Tužilaštvo navodi da, prema prikupljenim dokazima, nezakonita imovinska korist u ovom predmetu sa koruptivnim krivičnim djelima, kao i pričinjena šteta, iznosi više od 10,8 miliona KM.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, stručnog vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, uključujući i dokumente međunarodne pravne pomoći dobijene iz pravosudnih institucija Latvije, Kipra, Hrvatske i Slovenije.

Početkom decembra 2021. godine Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Nedimu Uzunoviću, direktoru “Bosnalijeka”, zbog sumnji za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja te pranje novca. Mjesec dana kasnije, njemu je ukinut pritvor te su mu određene mjere zabrane.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Emina Dizdarević Tahmiščija