Vijest

BIRN BiH objavljuje videokampanju o nestalim osobama

28. Augusta 2023.15:31
Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, BIRN Bosne i Hercegovine objavljuje kampanju “Još tragam za...” kako bismo pomogli podizanju svijesti o boli i nadi članova porodica osoba čiji se svaki trag gubi nakon rata, ali i apelovali da oni koji znaju lokacije mogućih grobnica podijele informacije.

This post is also available in: English

“Još uvijek tragam za…”. Ilustracija: BIRN BiH

Od 28. augusta, na društvenim mrežama BIRN-a BiH bit će objavljeno deset videa sa članovima porodica nestalih s područja cijele BiH koji govore za kim tragaju, dijeleći sjećanja o toj osobi, te s molbom da im se pomogne da je pronađu. Svi oni imaju zajedničku bol i nadu da će prije kraja života pronaći posmrtne ostatke svojih najmilijih.

“Budući da gotovo dvije decenije izvještavamo o ratnim zločinima i nestalima u BiH, veoma dobro smo upoznati sa onim što proživljavaju porodice. Nažalost, naših sagovornika je sve manje, jer prirodno porodice nestaju. Ova kampanja naš je način da budemo njihov glas, s nadom da će im neko ko bude gledao ove videe pomoći, da će nekome proraditi savjest i da će otkriti gdje su ukopana tijela”, kaže Denis Džidić, izvršni direktor BIRN-a BiH, pojašnjavajući da se na kraju svakog videa nalazi informacija kako anonimno prijaviti lokaciju pojedinačne ili masovne grobnice Institutu za nestale osobe BiH.

Članovi porodica nestalih su govorili u kampanji BIRN-a BiH o saznanjima o njihovoj sudbini. Neki su nestali na području Sarajeva i okoline, neki Mostara, Bugojna, Zvornika i drugih mjesta u BiH. Sagovornici BIRN-a BiH su očevi, majke, sestre i djeca nestalih osoba, a mnogi od njih opisivali su ljubav i sjećanja na svoje najmilije. Pojedini sagovornici nisu imali snage govoriti, ali su svi molili da im se pomogne ističući da veliki broj članova njihovih porodica nije dočekao da ukopa svoje najmilije. Mnogi od njih dali bi sve i platili za informaciju, rekli su tokom snimanja.

Broj na koji možete prijaviti informacije o grobnicama. Foto: BIRN BiH

U BiH je tokom rata nestalo oko 30.000 osoba, dok se za više od 7.000 njih još traga.

Međunarodni dan nestalih obilježava se 30. augusta, kao dan prisjećanja i odavanja počasti desetinama hiljada osoba širom svijeta nestalih u oružanim sukobima, zločinima počinjenim protiv čovječnosti ili usljed kršenja osnovnih ljudskih prava.

Kampanja se realizuje uz podršku konzorcijuma Global Initiative for Justice, Truth and Reconciliation.

Džana Brkanić


This post is also available in: English