Vijesti


Patković: Kupljeno vozilo odobrio i koristio ministar za boračka pitanja Federacije 6. Septembra 2023. Suđenje Bivši ministar Salko Bukvarević nije imao ništa protiv nabavke vozila Tiguan, koje je i sam povremeno koristio, naveo je svjedok Odbrane Šerifa Patkovića, optuženog za zloupotrebu položaja u Fondaciji za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja boračke populacije.
U oktobru radionica za nastavnike iz KS-a za podučavanje historije iz Baze sudski utvrđenih činjenica 6. Septembra 2023. Vijest BIRN Bosne i Hercegovine i Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo narednog mjeseca organizuju radionice za nastavnike historije, istorije i povijesti na kojima će biti predstavljene pripreme za časove o prošlosti i multimedijalna Baza sudski utvrđenih činjenica.
Dom naroda usvojio Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u 6. Septembra 2023. Vijest Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine u drugom je čitanju usvojio Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), koji bi trebao rad pravosuđa učiniti učinkovitijim i transparentnijim, te kojim se tretira sukob interesa članova Vijeća.
Blekić i ostali: “Unioninvestov” zakup čarter-leta za svadbu 6. Septembra 2023. Suđenje U nastavku suđenja u predmetu “Profit” za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu potvrdio je da je 2010. bio sklopljen ugovor o zakupu čarter-leta između “BH Airlinesa” i “Unioninvesta”.
Biljana Simeunović podnijela ostavku na mjesto potpredsjednice VSTV-a 6. Septembra 2023. Vijest Biljana Simeunović podnijela je ostavku na poziciju potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zbog opstrukcija direktora i Sekretarijata Vijeća, te nedostatka komunikacije kojom joj je onemogućno obavljanje poslova predviđenih Zakonom o VSTV-u.
Konaković nabavlja službeni automobil za 130.000 maraka 5. Septembra 2023. Vijest Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine objavilo je poziv za nabavku dva putnička automobila, od kojih je procijenjena vrijednost motornog vozila više srednje klase 111.000 maraka, bez PDV-a.
Postupak protiv tužiteljice prekinut zbog “novonastale situacije” 5. Septembra 2023. Vijest Disciplinski postupak protiv sarajevske kantonalne tužiteljice Emele Tahmaz Bukvić prekinut je nakon što je na dijelu sjednice, zatvorene za javnost, tužilac iznio određene informacije.
Odbijen zahtjev Dodikovog advokata za izuzeće sutkinje Suda BiH 5. Septembra 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev advokata predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je zatražio izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović kojoj je na potvrđivanje dodijeljena optužnica podignuta zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, potvrđeno je za Detektor.
Disciplinska komisija vratila tužbu protiv sudije Branka Perića na doradu 5. Septembra 2023. Vijest Prvostepena disciplinska komisija vratila je tužbu Uredu disciplinskog tužioca na doradu zbog utvrđenog propusta nenavođenja činjeničnog opisa prekršaja u jednoj od tačaka koja se odnosi na neblagovremeno i neefikasno postupanje u donošenju odluke, na koji je ukazao tuženi Branko Perić, sudija Suda Bosne i Hercegovine.
Sudija iz Banovića u cijelosti priznao navode disciplinskog prekršaja 5. Septembra 2023. Vijest Sudija Općinskog suda u Banovićima Zlatko Šahinović je na pripremnom ročištu pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća priznao prekršaj “neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije”.