Vijesti


Blekić i ostali: O odnosima NLB-a i “Profin-investa” 23. Augusta 2023. Suđenje U nastavku suđenja za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu govorio je o odnosima NLB banaka u Ljubljani i Tuzli s “Profin-investom” u vezi sa izgradnjom objekata na Marindvoru.
Potvrđena optužnica za zloupotrebu položaja protiv Fikreta Abdića 23. Augusta 2023. Vijest Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Fikreta Abdića, načelnika Općine Velika Kladuša, zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.
Sjećanje na građane Sarajeva ubijene u redu za vodu 23. Augusta 2023. Vijest Članovi porodica, udruženja civilnih žrtava i predstavnici gradske i kantonalne vlasti Sarajeva su polaganjem cvijeća obilježili 31. godišnjicu zločina u ulici Halači, kada je od eksplozije granate poginulo osam, a teže i lakše ranjenio šest građana Sarajeva.
Izmjene Zakona o VSTV-u usvojene u Zastupničkom domu 22. Augusta 2023. Vijest Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), koje je predložilo Vijeće ministara Bosne i Hecegovine, kao jedan od 14 prioriteta za članstvo BiH u Evropskoj uniji.
Tužilaštvo u Brčkom još nije formiralo predmet za napad na novinara Mirzu Derviševića 22. Augusta 2023. Vijest Brčanski novinar Mirza Dervišević, koji je fizički napadnut 19. augusta dok je bio s majkom ispred zgrade, ne vjeruje da će njegov slučaj biti ubrzo procesuiran, dok iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH navode da još zvanično nisu formirali predmet jer se čeka policijski izvještaj. Istovremeno, novinarska udruženja i brojne nevladine i međunarodne organizacije pozivaju na kažnjavanje počinioca i upozoravaju na sve učestalije napade na novinare.
U Bijeljini ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe 22. Augusta 2023. Vijest Posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se pretpostavlja da je žrtva proteklog rata, ekshumirani su na groblju Bukreš na području Bijeljine.
Žene opet na ulicama bh. gradova u znak protesta protiv femicida 21. Augusta 2023. Vijest Ubistva dvije žene u Bosni i Hercegovini u deset dana, premlaćivanje radnice i drugi zločini povod su kojim su se žene iz Sarajeva, Banjaluke i drugih gradova ujedinile i na mirnim okupljanjima pozvale nadležne da urade sistemske promjene, odnosno da najekstremniji oblik nasilja nad ženama inkriminišu kao posebno krivično djelo u BiH i strožije kažnjavaju počinioce osiguravajući prevenciju i zaštitu žrtvama, ali i ostatku društva poslale poruku da prijave nasilje i tako ispune svoju građansku dužnost.
Protest protiv optužnice i glavnog tužioca Tužilaštva BiH 21. Augusta 2023. Vijest Na protestu koji je održan ispred zgrada Državnog suda i tužilaštva zbog optužnice podignute protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH za zločine u Foči, Goraždu i Čajniču, pročitani su zahtjevi u kojima je zatraženo obustavljanje procedure ove optužnice te ostavka glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića.
Optužnica protiv Dodika vraćena na doradu, a Kajganić prijavljuje zbog integriteta postupanja 21. Augusta 2023. Vijest Glavni tužilac Državnog tužilaštva Milanko Kajganić podnio je Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV BiH) prijavu protiv nepoznatih tužilaca i sudija zbog neovlaštenog objavljivanja dopisa Suda BiH u vezi s optužnicom protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, koja je, kako je potvrđeno za Detektor, vraćena na uređenje.
Obuka o digitalnim pravima za novinare u Bosni i Hercegovini: Poziv za podnošenje prijava 21. Augusta 2023. Vijest BIRN Bosne i Hercegovine poziva novinare, predstavnike nevladinih organizacija i aktiviste iz cijele BiH da se prijave na trodnevni program obuke o digitalnim pravima i pitanjima usko povezanim s kršenjem sloboda u digitalnom prostoru na Balkanu koja će se održati na Bjelašnici od 29. septembra do 1. oktobra 2023. godine.