Vijest

Zatraženo produženje pritvora osumnjičenom za planiranje napada na džamiju na području Zenice

31. Augusta 2023.12:29
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Državnog suda da za još dva mjeseca produži pritvor Mirzi Kapiću, osumnjičenom za planiranje terorističkog napada na džamiju na području Zenice, zbog, kako je navedeno, bojazni da će utjecati na tok istrage ili pokušati dovršiti planirano djelo.
Mirza Kapić na suđenju u ranijem predmetu. Foto: Sud BiH

Kako je rekao tužilac Dubravko Čampara, istraga traje od 7. augusta 2023. i utvrđeno je da je Kapić komunicirao s nekim licima.

“Pronašli smo mobitele. Mi smo pronašli te poruke i Tužilaštvo misli da on nije radio sam i time istraga nije okončana. Ako se Kapić nađe na slobodi, on će ometati tok istrage”, kazao je Čampara.

Prema ranijim navodima Tužilaštva, Kapić je ostvario kontakt sa osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača ISIL-a, te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH krajem jula ove godine.

On je, kako je navedeno, tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom putem mobitela, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i prijavljuju pristalice radikalnih pokreta policijskim agencijama u BiH.

Tužilac je podsjetio da je 2014. godine Kapić procesuiran jer se pridružio Islamskoj državi (ISIL) u Siriji te da je kod njega pronađeno oružje. Zbog toga je 2016. osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora.

Branilac Izet Baždarević je rekao kako smatra da razlozi za produženje pritvora ne postoje jer “nema dokaza da je Kapić nešto pokušao”, te dodao kako je nesporno da je osumnjičeni bio u Siriji, ali da “nije učestvovao u akcijama ISIL-a”.

Baždarević je predložio mjere zabrane kretanja, odnosno kućni ili pritvor u kraćem vremenskom roku, čemu se Tužilaštvo usprotivilo.

Sud će odluku o pritvoru donijeti naknadno.

Irvin Pekmez