Vijest

Potvrđena presuda za zločin u Štrpcima

29. Augusta 2023.10:25
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osuđena na 91 godinu zatvora za učešće 27. februara 1993. u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima, koji su ubijeni na području Višegrada, dok je Luka Dragičević oslobođen optužbe da je izdao naređenje za odvođenje civila, potvrđeno je za Detektor.
Stanica u Štrpcima. Foto: Wikimedia

Miodrag Stojanović, branilac Dragičevića, Petko Pavlović, branilac Obrada Poluge, te Slaviša Prodanović, branilac Olivera Krsmanovića, za Detektor su potvrdili da je Sud BiH u potpunosti potvrdio prvostepenu presudu.

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović su prvostepenom presudom osuđeni na po 13 godina zatvora jer su kao saizvršioci učestvovali u ubistvima 20 civila izvedenih iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar, dok je Dragičević oslobođen optužbe da je, kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada, dao naređenje za odvođenje civila.

U presudi se navodi da su se optuženi sa ostalim pripadnicima naoružane formacije kamionom dovezili do stanice u Štrpcima, gdje su neki od njih ušli u voz i nakon legitimisanja izveli 20 putnika, među kojima je bio kondukter u vozu, koje su kamionom odvezli u školu u Prelovu, gdje se nalazila komanda Prvog bataljona Druge podrinjske brigade.

Civilima su naredili da uđu u salu škole i skinu odjeću, nakon čega su ih pretukli, žicom im vezali ruke te ih, krvave, kamionom odvezli do srušene kuće Rasima Polje u Mušićima, gdje su ubijeni iz vatrenog oružja, a njihova tijela su potom bačena u Drinu. Kasnije su u jezeru Perućac pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Tokom prvostepene presude je navedeno da je u likvidaciji 18 zarobljenih civila učestvovao Milan Lukić, a da su dvojica ubijena prilikom pokušaja bijega, od čega je jednog od njih usmrtio osuđeni Nebojša Ranisavljević, a drugog nepoznati vojnik.

Lukića je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih u Višegradu, a Sud BiH je početkom 2020. protiv njega podigao optužnicu zbog zločina u Štrpcima, koju je odbio primiti na služenju kazne u Estoniji, dok je Ranisavljević na 15 godina zatvora osuđen u Crnoj Gori.

Tužilaštvo je u žalbenom postupku zatražilo ukidanje presude kojom je nekadašnji komandant Višegradske brigade oslobođen optužbi za zločine u Višegradu, kao i veće kazne za ostalu sedmoricu optuženih, dok su Odbrane zatražile ukidanje presude.

Sud BiH je u januaru ove godine izrekao prvostepenu presudu kojom je Bobana Inđića, kojem je ranije suđeno s Dragičevićem i ostalima, osudio na 15 godina zatvora za učešće 1993. u otmici putnika iz voza u Štrpcima i njihovim ubistvima na području Višegrada. Prema rasporedu suđenja objavljenom na stranici Državnog suda, sjednica Apelacionog vijeća u ovom predmetu bi trebala biti održana 12. septembra.

Jasmin Begić