Vijesti


Djelimično usvojen tužbeni zahtjev Vinka Zoranovića, koji je tražio 20.000 maraka od BiH 5. Septembra 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu odluku kojom je djelimično usvojio tužbeni zahtjev Vinka Zoranovića protiv BiH za naknadu nematerijalne štete nastale postupkom u kojem je oslobođen optužbi za silovanje dvije žene u Rogatici, saznaje Detektor.
Sudija iz Livna priznao da je kasnio u izradi odluke 5. Septembra 2023. Vijest Jozo Mamić, sudija Općinskog suda u Livnu, priznao je prekršaj “neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije”, rečeno je na disciplinskom ročištu održanom pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.
Bijeljinsko tužilaštvo još bez odgovora na napad na povratnika kod Zvornika 5. Septembra 2023. Vijest Dva dana nakon napada na povratnika Senada Sejfića iz Kamenice koji je uznemirio mještane, uhapšene su dvije osobe, ali iz Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini nema odgovora o postupanju.
Zeljković i ostali: Članovi Komisije za nabavke tokom pandemije se nisu sastajali 4. Septembra 2023. Suđenje Nakon pola godine pauze, suđenje Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske optuženom s još četiri osobe za zloupotrebe tokom trajanja pandemije virusa korona, nastavljeno je saslušanjem svjedokinja Republičkog javnog tužilaštva koje su navele da se, suprotno napisanom, Komisija za nabavke nije sastajala.
Čekaluša Nakon 31 godinu od ubistva djece u Čekaluši, roditelji više nemaju snage da govore 4. Septembra 2023. Vijest Polaganjem cvijeća obilježena je 31. godišnjica zločina u sarajevskoj ulici Čekaluša, kada je od eksplozije granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) poginulo petero mladih, među kojima je bilo troje djece.
Skupovi podrške Dodiku uz lik Putina i zvaničnike iz Republike Srpske 1. Septembra 2023. Vijest Visoki funkcioneri državne i entitetske vlasti iz Republike Srpske (RS) te nekoliko stotina građana u Istočnom Sarajevu s posterima Vladimira Putina okupili su se danas u znak podrške predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, dok se u Sarajevu okupilo stotinjak građana koje je pozvao bivši selefijski daija Sanin Musa.
Naredne sedmice počinje suđenje za zločine u prijedorskim logorima 1. Septembra 2023. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine za sljedeću sedmicu je zakazana statusna konferencija i početak suđenja trojici optuženih za zločine počinjene u prijedorskim logorima.
Policija u RS-u bez informacije da li su skupovi podrške Dodiku odobreni 1. Septembra 2023. Vijest Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji pozvao je građane Republike Srpske da se večeras u 18 sati okupe na četiri lokacije na međuentitetskoj liniji te blokiraju saobraćaj kako bi izrazili nezadovoljstvo pravosuđem Bosne i Hercegovine, ali nema informacija o tome da li su skupovi prijavljeni i dozvoljeni od nadležnih policijskih uprava u RS-u.
Franko Simatović prijevremeno pušten na slobodu zbog liječenja u Srbiji 31. Augusta 2023. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odobrio je zahtjev Franka Simatovića, bivšeg rukovodioca srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) pravosnažno osuđenog na 15 godina zatvora, za prijevremeno puštanje na slobodu iz zdravstvenih razloga.
Dodikova krivična prijava protiv Christiana Schmidta proslijeđena Državnom tužilaštvu 31. Augusta 2023. Vijest Krivičnu prijavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta sarajevsko Kantonalno tužilaštvo proslijedilo je Tužilaštvu BiH na daljnju nadležnost, saznaje Detektor.