Vijesti


Nakon pola godine, nastavlja se suđenje za zločine kod Goražda 15. Septembra 2023. Vijest Državni sud zakazao je nastavak suđenja Branislavu Lasici i Miroslavu Miloviću, optuženima za zločine počinjene u maju 1992. u mjestu Lozje (Kokino Selo) kod Goražda, pola godine nakon održavanja posljednjeg ročišta u ovom predmetu.
Pravosuđa u regionu trebaju nastaviti sa procesuiranjem počinilaca ratnih zločina 14. Septembra 2023. Vijest Haški tribunal je procesuirao odgovorne za zločine, utvrdio činjenice i karakter rata, a dalji posao moraju raditi tužioci i sudije u Bosni i Hercegovini, ali i Srbiji i Hrvatskoj, zaključak je prvog dana dvodnevne konferencije “30 godina od osnivanja MKSJ-a, naslijeđe i izazovi” u organizaciji Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa“ te Udruženja žrtava i svjedoka genocida.
Ukinuta presuda Mirku Božiću za zločine u Kotor-Varoši 14. Septembra 2023. Vijest Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Mirko Božić osuđen na sedam godina zatvora za zločin počinjen u ljeto 1992. protiv civilnog stanovništva na području Kotor-Varoši.
Dodik na prijemu donacije od Ji Pinga kazao da Kina pruža pomoć bez političkih obaveza 14. Septembra 2023. Vijest Narodna Republika Kina donirala je Bosni i Hercegovini opremu i sredstva za borbu protiv afričke svinjske kuge, vrijednu 2,5 miliona maraka, a svečana primopredaja obavljena je danas na carinskom terminalu u Gradišci. Ceremoniji je prisustvovao Milorad Dodik koji je kazao da je Tajvan sastavni dio Kine, te ponovo govorio o pridruživanju BiH organizaciji BRIKS.
Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH povjerena uloga u prevenciji torture 14. Septembra 2023. Vijest Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o ombudsmenu za ljudska prava, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine povjerila je Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH ulogu punopravnog mehanizma za prevenciju torture, saopštili su iz Ujedinjenih nacija.
Dodikova prijava protiv tužioca Nedima Ćosića prebačena u Tužilaštvo BiH 14. Septembra 2023. Vijest Krivičnu prijavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protiv tužioca Nedima Ćosića Republičko javno tužilačko u Banjoj Luci je prije dva dana proslijedilo na nadležno postupanje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, saznaje Detektor.
Osumnjičenima za genocid određene mjere zabrane 14. Septembra 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Državnog tužilaštva za određivanje pritvora petorici osumnjičenih za genocid počinjen u julu 1995. nakon pada Srebrenice, Zaštićene zone Ujedinjenih nacija, te su im izrečene mjere zabrane, potvrđeno je za Detektor.
Dostavljena uređena disciplinska tužba protiv Branka Perića 14. Septembra 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca dostavio je uređenu tužbu protiv sudije Suda BiH Branka Perića, koju je Prvostepena disciplinska komisija vratila zbog utvrđenog propusta nenavođenja činjeničnog opisa prekršaja u jednoj od tačaka koja se odnosi na neblagovremeno i neefikasno postupanje u donošenju odluke, saznaje Detektor.
Blekić i ostali: Kako je “Vranici” krenulo nizbrdo 13. Septembra 2023. Suđenje U nastavku suđenja za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit“, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu izjavio je da “Vranica” dolaskom novih vlasnika nije imala novih poslova, s čim se nisu složili optuženi, navodeći da je globalna kriza izazvala probleme u poslovanju.
Žarić i ostali: Produženje roka za gradnju trafostanice u Šipovu 13. Septembra 2023. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe položaja kojima je kompaniji “Elektroprijenos – Elektroprenos BiH” Banja Luka nanesena šteta u iznosu od skoro pola miliona konvertibilnih maraka, svjedok Odbrane optuženog Aleksandra Šukala ispričao je kako se sjeća da je postojao ugovor o produženju roka za izvođenje radova, ali ne zna tačne detalje.