Vijest

Ukinuta presuda Mirku Božiću za zločine u Kotor-Varoši

14. Septembra 2023.15:33
Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Mirko Božić osuđen na sedam godina zatvora za zločin počinjen u ljeto 1992. protiv civilnog stanovništva na području Kotor-Varoši.
Kotor-Varoš. Foto: BIRN BiH

Istom odlukom se odbija optužba u odnosu na Ostoju i Bosiljka Markovića, koji su u prvostepenom postupku bili osuđeni na devet i sedam godina zatvora jer su ranijom presudom Suda Bosne i Hercegovine osuđeni za isto krivično djelo.

Odlukom Vrhovnog suda, predmet se u odnosu na Božića vraća na ponovno suđenje, u banjalučki Okružni sud.

Božić i Markovići su prvostepenom presudom iz marta ove godine osuđeni na ukupno 23 godine zatvora što su kao pripadnici Vojske Republike Srpske tokom jednog dana izvršili silovanje četiri žene hrvatske nacionalnosti na području opštine Kotor Varoš.

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda se navodi da je tokom prvostepenog postupka došlo do bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakonika, te odluke o kazni.

“Prvostepeni sud nije mogao koristiti kao dokaz pismene izjave optuženih Mirka Božića i Bosiljka Markovića i svjedoka oštećenih A.Č., M.P., J.P., M.M. i M.K. koje su dale u toku prethodnog postupka”, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Oni su proglašeni krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, jer je utvrđeno da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, tokom jednog dana izvršili silovanje četiri žene hrvatske nacionalnosti na području opštine Kotor Varoš.

U obrazloženju se navodi da je tokom postupka došlo do bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede Krivičnog zakonika, te odluke o kazni.

“Prvostepeni sud nije mogao koristiti kao dokaz pismene izjave optuženih Mirka Božića i Bosiljka Markovića i svjedoka oštećenih koje su dale u toku prethodnog postupka”, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Riječ je o svojeručno napisanim izjavama osumnjičenih i svjedoka, kao i pojedine izjave koje su otkucane na pisaćoj mašini, ali koje, prema mišljenju Suda, nisu urađene u skladu sa zakonskom formom.

Dodaje se da te izjave i pismena ne ispunjavaju zakonom propisane uslove da bi se mogle koristiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Napominje se da se na tako pribavljenim iskazima okrivljenih i svjedoka ne može zasnovati sudska odluka, već da se ti zapisnici sa izjavama moraju po službenoj dužnosti izdvojiti iz spisa.

Isto tako, Vrhovni sud je zauzeo i stav da je presudom povrijeđen Krivični zakon na štetu Ostoje i Bosiljka Markovića jer su oni pravosnažnom presudom već osuđeni za isto krivično djelo.

“Naime, presudom Suda BiH od 24. juna 2015. godine, u koju je prvostepeni sud izvršio uvid i koja se nalazi u spisu ove krivice, oglašeni su krivim Bosiljko Marković i Ostoja Marković zbog krivičnog djela ‘ratni zločin protiv civilnog stanovništva’”, dodaje se u presudi Vrhovnog suda.

Oba optužena nalaze se na izdržavanju kazne zatvora po ovoj presudi, ali kako navodi Vrhovni sud, prvostepeni sud je pitanje presuđene stvari vezao samo za identitet oštećene i identičnost opisa i izreke pravosnažne presude.

Presudom Suda BiH su Bosiljko i Ostoja Marković osuđeni na po deset godina zatvora za silovanje 14-godišnjakinje u Kotor Varoši, a koje je počinjeno istog dana kada i silovanje ostalih žena za koje im se sudilo pred Okružnim sudom u Banjaluci.

Vrhovni sud je zbog toga naveo da sve te radnje predstavljaju jedinstveni događaj zajedno sa radnjama iz pravosnažne presude kojom su oni osuđeni, te da je u pitanju jedinstveno krivično djelo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Đorđe Vujatović